Jak przygotować wegański wrap?
Od wielu lat kuchnia wegetariańska cieszy się bardzo dużym powodzeniem. Niektórzy rezygnują z mięsa z powodów etycznych, a inni chcą sięgnąć po zdrowsze i bardziej urozmaicone menu. Oczywiście takie gotowanie wymaga odpowiedniego zbilansowania składników, by dostarczać niezbędnych składników odżywczych oraz witamin. W sklepach coraz więcej jest również półproduktów, które ułatwiają przygotowanie kultowych dań – nawet tych, które do tej pory kojarzyły się z potrawami typowo mięsnymi. Hitem stają się więc roślinne fast foody oraz liczne wariacje na temat kotletów, pasztetów czy też wędlin. Kuchnia wegetariańska i wegańska wymagają oczywiście wyboru odpowiednich składników i dobraniu produktów w taki sposób, by białko roślinne przyswajało się w łatwiejszy sposób. To niezwykle istotne szczególnie w przypadku, gdy rezygnuje się nie tylko z mięsa, ale również z ryb i owoców morza oraz produktów odzwierzęcych: nabiału, jajek, miodu. Oczywiście same posiłki roślinne są również smaczne, zdrowe i kolorowe. I dlatego właśnie ten model żywienia ma coraz więcej zwolenników.
Moda na kuchnię wegetariańską
Warto pamiętać również o tym, że dania wegetariańskie to doskonały sposób na zdrowe odżywianie. Atrakcyjne przepisy pozwalają wykazać się w kuchni, zachęcają do tego, by sięgać po smaczne i różnorodne składniki i komponować je w ciekawy sposób. Z drugiej strony kuchnia roślinna wpisuje się w potrzeby współczesnego człowieka nie tylko smakiem. Oczekujemy przecież, że jedzenie przygotujemy szybko, będziemy mogli je zabrać do pracy czy szkoły, a walory smakowe będą nas zachwycać. I stąd właśnie popularność niektórych dań oraz liczne inspiracje na stronach internetowych, blogach, w książkach czy też w lokalach. Prawdziwym hitem stały się wprawy, które można zrobić na wiele sposobów.
Podgrzej placki tortilli na suchej patelni i wybierz dodatki
By przygotować wegański wrap, nie potrzeba wcale być mistrzem w kuchni. To potrawa szybka, tania i wygodna, która świetnie sprawdzi się na co dzień i na imprezach, jest doskonała na śniadanie czy kolację i bez problemu można ją zapakować do lunchboxa i zabrać do pracy, szkoły czy też w podróż. Wystarczy mieć placki tortilli i rozmaite dodatki, by przyrządzić smakowite danie. Sama forma też się sprawdza w każdej sytuacji. Przepisów na wrapy w sieci jest bardzo dużo, więc bez problemu można znaleźć ten doskonały dla siebie. Oczywiście po tego typu danie też chętnie sięgają mięsożercy. Placki tortilli polecam podgrzać z każdej strony na suchej patelni. Na takiej postawie można na przykład położyć sałatę, warzywa, majonez (tradycyjny lub wegański), po czym zawinąć całość w taki sposób, aby zawartość się nie wysypała. Takie danie można przechować, zjeść później, skosztować od razu i na przykład przekroić na pół, uzyskując bardzo atrakcyjnie wizualnie wrapy, które świetnie będą się prezentować na imprezie. Podobne przepisy na tortille znaleźć można w sieci, a rozmaite składniki pozwalają za każdym razem zachwycić innymi połączeniami smaków.
Szybko, zdrowo i smacznie
Z rozmaitych tortilli można korzystać tak często jak ma się ochotę na szybkie i smaczne danie. Same placki są dostępne w różnych wariantach, a można również je przygotować samodzielnie na patelni, sięgając po rozmaite mąki. W ten sposób można na przykład zrobić wersję bezglutenową czy też zaskakującą oryginalnym smakiem. Choć od samej tortilli teoretycznie nie wymaga się zbyt wiele, to ona, poza tym że trzyma całe danie, również może zachwycać aromatem, konsystencją czy też chrupkością. Wiele osób na przykład całość podsmaża na patelni lub grilluje, nadając tym samym daniu pyszne wykończenie. Wrapy to przede wszystkim tortilla, warzywa, ser, majonez czy humus. Można sięgnąć po różnego rodzaju mięsa, sałatę rukolę czy roszponkę. Hitem staje się pieczona papryka obrana ze skórki czy pokrojone w paski marchewki. To może być podstawa wrapu w stylu meksykańskim. Smażymy cebulę, do smaku dodajemy ostrą paprykę, koniecznie czerwoną fasolę i na przykład cukinię. Taka tortilla będzie zaskakiwać słodko-pikantnym smakiem, a danie na obiad będzie szybko gotowe. Wrapy z rozmaitym nadzieniem to doskonała baza dla tych, którzy lubią w kuchni eksperymentować, jak i tych, którzy lubią proste oraz sprawdzone przepisy. Nie potrzeba wiele, by na talerzu zagościł smaczny posiłek. Poza tym wrap to rewelacyjny przepis na zero waste. W tortillę można zawinąć to, co zostało w lodówce, a tym samym wykreować smakowity farsz na przykład z papryki. Ją piecz z oliwą, usuń skórkę, posyp solą, dodaj pieprz, ogórka, mięso, pieczarki i ciesz się smakowitym daniem.
Tortillę możesz zawijać, przekroić na pół lub w paseczki i podawać na imprezie. To także danie serwowane na ciepło, które jest bardzo wygodne do jedzenia i dlatego właśnie króluje w sieciach fastfoodowych. Wiele przepisów inspiruje również do tego, by placki kłaść na patelnię, przekładać ulubionymi dodatkami i pokroić na ćwiartki niczym pizzę. Same wrapy to też takie wygodne naleśniki, więc warto mieć je po prostu w domu na każdą okazję. To baza smacznego dania słodkiego lub wytrawnego.
Komentarze