Sernik pod pierzynką z bezy
i kokosków
Kto ma ochotę na pyszny serniczek? Mamy dla Was przepis na ciasto, które zawojuje każda kuchnię i zadowoli najbardziej wybrednego miłośnika sernika.
Ciasto kruche:
• 1 ½ szklanki mąki,• ½ kostki masła,
• 2 żółtka,
• 3 łyżki cukru,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa serowa:
• 1 kg mielonego sera,• 2 całe jajka,
• 6 żółtek,
• 1 szklanka cukru,
• 2 szklanki mleka,
• 2 budynie śmietankowe,
• ½ szklanka oleju,
• rodzynki (garstka).
Kokosowa chmurka:
• 3 białka,• 3 łyżki cukru,
• 200 gramów wiórków kokosowych.
Wykonanie:
Składniki na ciasto kruche posiekać i szybko wyrobić na jednolitą masę. Potem włożyć w worek i dać do lodówki na co najmniej godzinę (można włożyć na noc). Po tym czasie rozwałkować na blaszce. Ponakłuwać widelcem.
Zabieramy się za przygotowanie masy. Ubijamy 2 jajka z 6 żółtkami i cukrem. Dodajemy 2 suche budynie, a następnie olej, ser i mleko. Miksujemy. Na końcu możemy wzbogacić nasz serniczek o rodzynki. Tutaj ich ilość zależy od preferencji smakowych. Gotową masę serową wlewamy na kruche ciasto i pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 170- 180 stopni.
Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia wylewamy na sernik pianę ubitą z 3 białek i 3 łyżek cukru. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Zobacz również
Komentarze