Świąteczne ciasteczka
Święta to czas kiedy lubimy eksperymentować w kuchni, a Boże Narodzenie to okres gdy chętniej wyczarowujemy kulinarne cuda. Te mogą być proste i sprawiać wiele radości. Wystarczą foremki (lub nie, bo dowolne kształty można przecież wycinać nożem samodzielnie), kilka składników i zabawa gotowa. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować. Co potrzebujemy?
Składniki:
- 1 kostka margaryny,- 3 szklanki mąki pszennej,
- ½ szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- 1 żółtko.
A teraz wykonanie:
To jest naprawdę wręcz banalnie proste. Wszystkie składniki należy jedynie zagnieść (można ręcznie, można maszynowo), a potem ciasto umieścić na ½ godziny w zamrażarce. Wówczas będzie nam łatwiej wykonać ciasteczka.
Po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4 milimetrów. Wykrawamy foremką lub nożem świąteczne ciasteczka. Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez około 10 minut (sprawdzamy czy się rumienią). Jeśli planujemy powiesić nasze ciasteczka na choince, przed włożeniem do piekarnika robimy w nich (najlepiej słomką do napoju dziurkę, mniejsza dziurka podczas pieczenia mogłaby „zarosnąć”).
Upieczone i ostudzone ciasteczka możemy dowolnie ozdobić. Przechowujemy je w słoiczku żeby zachowały kruchość. Smacznego!
Zobacz również
Komentarze