Ciasto drożdżowe ze śliwkami lub jabłkami bez wyrabiania
To ciasto drożdżowe bez roboty. Nie ma uciążliwego wyrabiania, brudzenia rąk i denerwowania się wyjdzie- nie wyjdzie. Potrzebować będziemy około 0,5 kg śliwek węgierek lub 2 jabłka.
Składniki:
• 2 opakowania suszonych drożdży lub 50 g świeżych,• ¾ szklanki cukru pudru,
• 1 opakowanie cukru waniliowe1go (około 2 łyżeczki),
• 4 jajka,
• ¾ szklanki letniego mleka,
• 2 łyżki roztopionego masła (nie gorące!),
• 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
• szczypta soli,
• kilka kropel aromatu pomarańczowego lub waniliowego.
Wszystkie składniki włożyć do miski razem. Jeśli używamy świeżych drożdży, należy je pokruszyć. Lekko wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystkie składniki mieszamy dokładnie tak by się połączyły i nie miały grudek. Nie wyrabiamy tego ciasta ręką, nie ma takiej potrzeby. Ciasto ma być luźne.
Blachę o wymiarach 25x25 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Układamy na niego około 0,5 kg śliwek węgierek skórką do ciasta lub jabłuszka pokrojone w łódeczki (ok.5 cm grubości), lekko je wciskamy, ale tak żeby wystawały. Robimy kruszonkę.
Kruszonka:
• 4 łyżki mąki pszennej tortowej,• 2 łyżki cukru pudru,
• 2 łyżeczki cukru waniliowego,
• 2 łyżki miękkiego masła,
• 1 żółtko.
Wszystkie składniki zagnieść i rozkruszyć w palcach.
Kruszonkę wrzucany na wierzch ciasta. Odstawiamy na jakieś 20- 30 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika (180 stopni Celsjusza). Pieczemy średnio 40 minut (sprawdzamy patyczkiem czy suchy). Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Zobacz również
Komentarze