Domowy Paprykarz
Paprykarz szczeciński wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem, czasem z przedszkolem czy koloniami. Kiedyś paprykarz był jeden. Teraz na rynku jest ich multum. Nie tylko różnią się wyglądem, ale smakiem, rodzajem ryb użytych to jego przygotowania, a przede wszystkim… jakością.
Paprykarz to danie, które może zachwycić nas swoim smakiem. Zróbmy więc własny, prosty paprykarz, w którym zasmakuje cała rodzina. Co potrzebujemy?
Składniki:
- 1 wędzona makrela,- 10 dkg ryżu lub 1 torebka,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 250 ml bulionu,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra.
Wykonanie:
Podsmażamy na oleju pokrojoną w kosteczkę cebulkę i dorzucamy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Gdy warzywa nam zmiękną, dolewamy bulion. Potem dorzucamy 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Gotujemy osobno ryż i czekamy aż przestygnie. Obieramy makrelę usuwając skórę i wszystkie ości (może też być inna ryba wędzona). Wszystko razem mieszamy w miseczce. Doprawiamy solą (makrela może być dość słona, więc uważajcie!), pieprzem, papryką słodką (około 1 łyżeczka) i ostrą (jak kto lubi).
Smacznego!
Zobacz również
Komentarze