Zapiekanka wiejska
Zapiekanka wiejska to popularne danie w niektórych regionach Polski. Jest syte i smakuje w zasadzie każdemu. Nadaje się na obiad, kolację i na imprezę z przyjaciółmi.
Warstwa mięsna:
- 400 g mięsa mielonego (z szynki, łopatki, karkówki lub mieszane),- gotowa mieszanka marchewki z groszkiem,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml passaty pomidorowej,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz, ostra papryka,
- olej o smażenia,
- opcjonalnie natka pietruszki.
Puree ziemniaczane:
- 6-7 dużych ziemniaków,- ok. 50 g masła,
- 100 ml słodkiej śmietanki (można użyć śmietany lub mleka),
- opcjonalnie ser żółty (u mnie cheddar),
- sól, gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
Na oleju podsmażyć posiekaną w kostkę cebulkę. Po 2 minutach dodać pokrojony w talarki czosnek. Zamieszać. Dodać mięso. Całość smażyć przez około 5 minut aż zmieni kolor. Dodać przyprawy: sól, pieprz i paprykę ostrą do smaku. Zalać passatą. Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić przez 10 minut. Dodać marchewkę z groszkiem oraz opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki.
Obrać ziemniaki i pokroić na kilka części. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać masło, śmietankę, łyżkę lub dwie startego sera, sól. Zetrzeć do smaku gałkę muszkatołowa. Całość utłuc na puszysta masę. W naczyniu żaroodpornym (u mnie dwa mniejsze) wyłożyć najpierw masę mięsno- warzywną, a następnie puree ziemniaczane. Po wierzchu oprószyć tartym żółtym serem, ewentualnie tartym zimnym masłem. Zapiekać w temperaturze 190 stopni na trybie góra- dół przez około 20 minut aż do zarumieniania wierzchu. Przed podaniem posypać natką pietruszki albo świeżym koperkiem.
Zobacz również
Komentarze