Zapiekanka wiejska

Image

Zapiekanka wiejska to popularne danie w niektórych regionach Polski. Jest syte i smakuje w zasadzie każdemu. Nadaje się na obiad, kolację i na imprezę z przyjaciółmi.

Warstwa mięsna:

- 400 g mięsa mielonego (z szynki, łopatki, karkówki lub mieszane),

- gotowa mieszanka marchewki z groszkiem,

- 1 cebula,

- 2 ząbki czosnku,

- 200 ml passaty pomidorowej,

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,

- sól, pieprz, ostra papryka,

- olej o smażenia,

- opcjonalnie natka pietruszki.

Puree ziemniaczane:

- 6-7 dużych ziemniaków,

- ok. 50 g masła,

- 100 ml słodkiej śmietanki (można użyć śmietany lub mleka),

- opcjonalnie ser żółty (u mnie cheddar),

- sól, gałka muszkatołowa.


Wykonanie:

Na oleju podsmażyć posiekaną w kostkę cebulkę. Po 2 minutach dodać pokrojony w talarki czosnek. Zamieszać. Dodać mięso. Całość smażyć przez około 5 minut aż zmieni kolor. Dodać przyprawy: sól, pieprz i paprykę ostrą do smaku. Zalać passatą. Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić przez 10 minut. Dodać marchewkę z groszkiem oraz opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki.

Obrać ziemniaki i pokroić na kilka części. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać masło, śmietankę, łyżkę lub dwie startego sera, sól. Zetrzeć do smaku gałkę muszkatołowa. Całość utłuc na puszysta masę. W naczyniu żaroodpornym (u mnie dwa mniejsze) wyłożyć najpierw masę mięsno- warzywną, a następnie puree ziemniaczane. Po wierzchu oprószyć tartym żółtym serem, ewentualnie tartym zimnym masłem. Zapiekać w temperaturze 190 stopni na trybie góra- dół przez około 20 minut aż do zarumieniania wierzchu. Przed podaniem posypać natką pietruszki albo świeżym koperkiem.


Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy













Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.