Kotlety z jajek
Za oknem chłód, czasem pada deszcz. Coraz częściej mamy ochotę na coś konkretnego. A co najlepiej zaspokaja głód? Wiadomo, kotleciki. Lubicie wszelakiego rodzaju kotlety i często prosicie nas o nowe przepisy na niej. Dziś kotlety z jajek, bardzo smaczne i pożywne, a do tego łatwe w wykonaniu.
Składniki:
• 9 jajek,• 50 gramów sera żółtego (u mnie cheddar),
• 3 łyżki bułki tartej,
• kilka gałązek natki pietruszki,
• przyprawy: sól, pieprz,
• olej do smażenia.
Wykonanie:
8 jajek ugotować na twardo i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach (jeżeli nie macie dobrej, nieprzywierającej patelni, polecam ten ostatni sposób, wówczas jest mniejsze ryzyko rozpadnięcia się kotlecików). Ser zetrzeć na tarce. Natkę posiekać drobno. W misce wymieszać jajka na twardo, ser, natkę, dwie łyżki bułki tartej, wbić 1 surowe jajko. Doprawić solą i pieprzem. Formować kotleciki i obtaczać w tartej bułce. Smażyć na złoto na oleju.
A teraz ciekawostka:
Moje kotleciki jajeczne zostały wzbogacone dodatkiem sera żółtego i natki, ale możesz pominąć te składniki, albo ser zamienić (lub dodać oprócz niego) zeszkloną cebulkę, podsmażone pieczarki, parę różyczek ugotowanego i zmiażdżonego widelcem kalafiora lub brokułu. Zamiast natki (w końcu nie każdy lubi) dodać posiekany koperek lub szczypiorek. Podawać z ulubionym sosem np. pieczarkowym i surówką.
Komentarze