Schab na warzywach
Schab to mięso szlachetne, w Polsce uwielbiane i przyrządzane na naprawdę wiele sposobów. Najpopularniejsze w naszym kraju są oczywiście kotlety schabowe, ale też uwielbiamy wszelakiego rodzaju pieczenie i schabiki w przeróżnych sosach i galaretkach. Dziś schab pieczony w warzywach, aromatyczny, delikatny i rozpływający się w ustach. Przepis jest banalnie prosty, a smak… Niebo w gębie. Skusisz się na taki?
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości,- 2 duże marchewki,
- 1 duża cebula,
- 2-3 łyżki majonezu,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chili, majeranek, 3- 4 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
Schab umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem, zrobić na wierzchu nacięcia, w które powkładać plasterki czosnku. Z 2 łyżek sosu sojowego, ok. ½ łyżeczki papryki, ½ łyżeczki chili, ½ majeranku oraz 1 łyżki oleju zrobić marynatę. Schab włożyć do naczynia i zalać nią dokładnie. Na wierzchu położyć listki laurowe i ziele angielskie. Przykryć folią i odłożyć do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc). [p]Potem schab obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoto. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w krążki. Obłożyć schab warzywami. Wierzch schabu posmarować majonezem. Piec w temperaturze 180 stopniu „góra- dół” na środkowej półce przez około 90 minut, początkowo pod przykryciem, a ostatnie 15 minut bez przykrycia. Jeżeli chcecie mieć jednogarnkowy obiad, do schabu można dołożyć- po ok. 20 minutach pieczenia- pokrojone w kostkę lub ćwiartki ziemniaki.
Zobacz również
Komentarze