Kotlety kresowe

Image

Dziś przepis na kotlety kresowe, które będą świetną alternatywa dla tradycyjnych pierogów ruskich. Idealnie sprawdzą się na obiad, do tego tani i łatwy do zrobienia. Kotleciki są obłędne w smaku, więc radzę zrobić więcej ponieważ szybko znikają.

Składniki:

• 1 kg ziemniaków,

• 500 g białego sera,

• 2 duże cebule,

• 1 łyżka masła,

• 3 łyżki bułki tartej do masy plus kilka do panierowania,

• olej do smażenia,

• 1 jajko,

• sól, pieprz świeżo mielony.

Wykonanie:

Na początek obieramy i gotujemy kilogram ziemniaków. Następnie studzimy je i przeciskamy przez praskę. Do nich dorzucamy biały ser drobno pokruszony (wszystko można zemleć jeśli lubimy mieć bardzo gładką konsystencję, ale nie jest to konieczne). Cebulę należy pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i dodać do masy. Doprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Dodać jajko. Dosypać 3 łyżki bułki tartej. Z masy uformować kotlety i panierować je w pozostałej bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy














Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.