Kotlety kresowe
Dziś przepis na kotlety kresowe, które będą świetną alternatywa dla tradycyjnych pierogów ruskich. Idealnie sprawdzą się na obiad, do tego tani i łatwy do zrobienia. Kotleciki są obłędne w smaku, więc radzę zrobić więcej ponieważ szybko znikają.
Składniki:
• 1 kg ziemniaków,• 500 g białego sera,
• 2 duże cebule,
• 1 łyżka masła,
• 3 łyżki bułki tartej do masy plus kilka do panierowania,
• olej do smażenia,
• 1 jajko,
• sól, pieprz świeżo mielony.
Wykonanie:
Na początek obieramy i gotujemy kilogram ziemniaków. Następnie studzimy je i przeciskamy przez praskę. Do nich dorzucamy biały ser drobno pokruszony (wszystko można zemleć jeśli lubimy mieć bardzo gładką konsystencję, ale nie jest to konieczne). Cebulę należy pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i dodać do masy. Doprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Dodać jajko. Dosypać 3 łyżki bułki tartej. Z masy uformować kotlety i panierować je w pozostałej bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Zobacz również
Komentarze