Jaka mąka bez glutenu jest najlepsza do ciasta?
Domowe wypieki mogą uatrakcyjnić niejeden podwieczorek. Pieczenie w domu ciast to wiele korzyści przede wszystkim wiadomo, co znajduje się w środku takiego wyrobu. Dla osób, które unikają glutenu w swojej diecie, jest to podwójnie ważne, żeby wiedzieć, jakich składników użyto. Mąka bez glutenu jest istotnym komponentem, bez którego trudno byłoby sobie wyobrazić takiego wypieku.
Gdzie udać się na zakupy?
Bezglutenowe produkty to coraz częstsza propozycja ekologicznych sklepów. Można tam zauważyć nie tylko mąkę, ale także: pieczywo, makarony, przekąski, kasze. Za pomocą jednych zakupów bezproblemowo dom wzbogaci się o potrzebne do zdrowego funkcjonowania artykuły.
Dla fanów domowych wypieków taki sklep może być pożyteczny, bo zaoszczędzi nie tylko czas, ale także pieniądze na poszukiwania dobrych jakościowo artykułów bazowych, między innymi mąki. Bez włożeniem do koszyka o każdym takim produkcie można się jeszcze wiele rzeczy dowiedzieć, między innymi o jego przydatności, czy nadaje się bardziej do sporządzania z niego chleba, czy słodkiego ciasta.
Co wybrać do przygotowania ciasta?
Każde ciasto wymaga użycia dobrej jakościowo mąki. Dla osoby uczulonej na gluten ważne jest także, żeby taki wyrób nie zawierał szkodzącego jego organizmowi alergenu.
Mąka bez glutenu jest coraz bardziej dostępna, można ją znaleźć w różnych wariantach. Dowiadując się od lekarza, że trzeba przejść na dietę bezglutenową, nie trzeba martwić się o to, że żadnego takiego produktu nie znajdzie się w sklepach. Do takich propozycji można zaliczyć na przykład mąkę: ryżową bezglutenową, jaglana, kokosowa, gryczana bezglutenowa, kukurydziana, owsiana.
Najlepszym zamiennikiem mąki pszennej może być właśnie mąka owsiana, przypomina ją w smaku, dlatego każde ciasto będzie równie pyszne, jak to zrobione z mąki pszennej. Warto też wypróbować innych produktów, szczególnie jeśli będą to ciasta o nieco zagranicznym charakterze. Mąka kukurydziana na przykład będzie dobrym rozwiązaniem do ciast meksykańskich, ryżowa do ciast japońskich.
Czy sprawiają problemy w przygotowaniu ciasta?
Żaden piekarz nie chciałby, żeby jego chleb czy ciasto okazało się niewypałem. Bezglutenowe mąki nie sprawiają problemów w kuchni, niezależnie od tego, czy używa się ich do przygotowania pieczywa, makaronów, naleśników czy klusek, z powodzeniem można je wziąć pod uwagę. Nadają się nie tylko do pieczenia, ale także do gotowania, jak na przykład do zagęszczania zup i sosów.
Pieczenie bywa najbardziej skomplikowanym procesem, dlatego w czasie przygotowania ciasta, warto postępować ściśle według zaleceń przepisu, odmierzać dokładnie tyle składników, ile zostało tam podanych.
Do słodkich wypieków korzystna może być mąka kokosowa. Sprawdzi się także w diecie cukrzyka, wszystkich tych osób, które muszą uważać na indeks glikemiczny.
Wszystkie mąki bezglutenowe wykazują dobre właściwości, poprawnie się łączą z pozostałymi składnikami ciasta. Można liczyć na to, że wypiek okaże się udany, a ciasto będzie miało po wyjęciu z piekarnika dobrą strukturę.
Komentarze