Jak przedłużyć świeżość owoców i warzyw? Zalety przechowywania próżniowego
Przechowywanie próżniowe to prosty i bardzo bezpieczny sposób na przedłużenie świeżości owoców i warzyw. W ten sposób można zachować doskonały smak i aromat swoich produktów. Tym samym przekłada się to na oszczędność oraz bardziej ekologiczne podejście do żywności, zgodnie z duchem zero waste. Przedstawiamy najważniejsze zalety próżniowego pakowania i omawiamy system Vacsy® od marki Zepter.
Zalety próżniowego przechowywania żywności
Warzywa i owoce to podstawowy element współczesnej diety. W końcu to właśnie w tych składnikach kryje się bogactwo witamin i minerałów, co ma kluczowe znaczenie dla ludzkiego zdrowia i odporności. Niestety warzywa i owoce mogą dosyć szybko tracić swoją świeżość, psuć się, a tym samym stawać niezdatne do spożycia. Doskonałym sposobem na przedłużenie trwałości owoców i warzyw, a także innych pokarmów, jest pakowanie próżniowe. Do najważniejszych zalet takiego rozwiązania można zakwalifikować:
• ochrona żywności przed bakteriami, pleśnią,• warzywa i owoce zachowują swój smak, aromat i właściwości odżywcze,
• żywność zachowuje świeżość nawet 3-5 razy dłużej, a w przypadku warzyw i owoców oznacza to przedłużenie trwałości do 21 dni,
• jest to rozwiązanie bardzo ekonomiczne i zdrowe, a dodatkowo pozwala na oszczędzenie czasu i pieniędzy,
• pakowanie próżniowe to większa swoboda w kontekście planowania posiłków dla siebie i rodziny,
• działanie przyjazne dla środowiska i ekologiczne,
• redukcja ryzyka zatruć związanych ze spożyciem nieświeżej żywności.
Zepter Vacsy® - system próżniowy
Nowoczesny i innowacyjny system próżniowy Zepter Vacsy® to opatentowany zestaw do próżniowego pakowania żywności. Został on opracowany specjalnie z myślą o osobach, którym zależy na zatrzymaniu świeżości potraw na długi czas. Próżnia pozbawia bakterie, pleśń i grzyby tlenu, którego potrzebują do przetrwania. W ten sposób możliwe jest przedłużenie trwałości żywności, w tym także warzyw i owoców. System próżniowy Vacsy® sprawia, że znacznie zmniejsza się częstotliwość gotowania, a posiłki można zaplanować. W końcu to Vacsy® — mistrz konserwacji żywności
Komponenty systemu Vacsy®
System Vacsy® marki Zepter składa się z następujących komponentów:
• bezprzewodowa pompa próżniowa, której można używać w różnych sytuacjach, a wbudowany akumulator zapewnia nawet 30 minut niczym nieprzerywanej pracy,• zgrzewarka próżniowa, która wykorzystuje automatyczną funkcję pakowania próżniowego i w ten sposób zapewnia maksymalną wygodę użytkowania,
• szklane pojemniki, które świetnie sprawdzają się do przechowywania warzyw, owoców, a także mięsa i potraw gotowanych,
• pojemniki plastikowe, które nadają się najlepiej do przechowywania żywności odwodnionej (kawa, herbata, ryż),
• pokrywki Lexi kompatybilne z naczyniami Zepter Cookware,
• uniwersalne pokrywy,
• klosze do sera i ciasta,
• zatyczki do butelek,
• rolki folii.
Najważniejsze zalety związane z korzystaniem z systemu Vacsy®
Przechowywanie żywności z systemem Zepter Vacsy® zapewnia następujące korzyści:
• jest to naturalny, zdrowy i bezpieczny sposób konserwacji żywności,• łatwość użytkowania,
• warzywa i owoce można spożywać przez znacznie dłuższy czas,
• wysoki poziom higieny,
• brak nieprzyjemnych zapachów w lodówce,
• kompatybilność z naczyniami Zepter,
• sprawiają, że żywność się nie marnuje, co jest ekologiczne i przyjazne dla środowiska, a także dla portfela,
• zapobiegają zatruciu żywności i chorobom.
System Zepter Vacsy® to idealne rozwiązanie dla każdej osoby, której zależy na przedłużeniu trwałości żywności.
Komentarze