Sałatka z selera na co dzień i od święta
Sałatka na uroczystość rodzinną, na dzień świąteczny, ale i na co dzień. Sprawdzi się jako samodzielne danie na stół, gdy zawitają do nas goście, ale i na kolację dla domowników. Robi się ją szybko, więc warto sięgać po przepis częściej niż tylko 2 razy w roku. U nas gości na stole regularnie. Mimo, że seler jest warzywem mocno aromatycznym, w tym wydaniu w zasadzie nie czuć go intensywnie. Komponuje się z pozostałymi składnikami tworząc iście wyjątkową sałatkę.
Składniki:
• 3 słoiki selera konserwowego (paski, wiórka),• 5- 6 małych ogórków konserwowych,
• 2 puszki kukurydzy,
• 200 gramów szynki konserwowej,
• kilka plasterków żółtego sera,
• 5-7 jajek,
• majonez,
• jogurt naturalny,
• pieprz sól,
• koperek suszony lub świeży.
Wykonanie:
Seler wyjąć ze słoiczków i odcisnąć. Pokroić (tak mniej więcej na odcinki 2-3 cm). Pokroić w kosteczkę ogórki, szynkę, ser, ugotowane jajka. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać sos sporządzony z majonezu, jogurtu naturalnego, suszonego lub świeżego (drobno posiekanego) koperku. Przyprawić pieprzem i solą. Wszystko razem połączyć.
Smacznego!
Zobacz również
Komentarze