Plamiak w warzywach
Plamiak błędnie nazywany jest dorszem. Nie jest dorszem na pewno, ale należy do rodziny dorszowatych i jest pyszny. Nie ma mocnego zapachu, co dla osób nieprzepadających za rybami ma znaczenie. Jest dość twardy, chudy i smaczny. Dziś przygotujemy plamiaka w warzywach a la ryba po grecku. Będziemy podawać go na ciepło.
Składniki:
• 500- 700 gramów plamiaka (filet lub kostki),• 4-5 marchewek,
• 2-3 pietruszki,
• 2 łyżeczki soku z cytryny,
• 1 mała papryka czerwona,
• 1 nieduży seler,
• 1 cebula,
• 1/3 pora,
• 500 gramów sosu pomidorowego w kartonie,
• trochę posiekanej natki pietruszki, koperku (u mnie suszone),
• mielona słodka papryka, sól i pieprz cytrynowy, curry mielone.
Filet oprószamy pieprzem cytrynowym i solą i smażymy na oleju lub oliwie. Przekładamy na talerz. Ścieramy na tarce warzywa (tych, których się za bardzo nie da: cebula, papryka, por- kroimy w kosteczkę). Wrzucamy całość na patelnię, w której smażyliśmy rybę. Kiedy warzywa nam zmiękną przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, 1 łyżeczką curry). Wlewamy około ½ litra wody. Redukujemy aż do otrzymania gęstego sosu. Dodajemy pietruszkę, koperek, sok z cytryny. Na koniec wlewamy sos pomidorowy (ewentualnie przecier z puszki czy słoiczka). Dusimy przez kilka minut. Dokładamy kawałki usmażonej wcześniej ryby.
Zobacz również
Komentarze