Rolada serowa z polędwiczką i pieczarkami
Dziś coś smakowitego i innego niż zwykle. Delikatna polędwiczka nadziewana grzybami i serem, zwinięta w roladę to rozkosz smaku i aromatu.
Składniki:
• 350 g sera żółtego (użyłam goudy i edamskiego),• 250 – 300 g pieczarek,
• 4- 5 jajek,
• 3 łyżki majonezu,
• 2 łyżki masła klarowanego (lub oleju),
• 1- 2 marchewki,
• 1 łyżka bułki tartej,
• natka pietruszki,
• sól, pieprz, papryka słodka,
• olej do posmarowania blaszki.
Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach. W misce mieszamy starty ser z majonezem i 4 jajkami (jeżeli jajka są małe to dajemy 5). Blaszkę, która jest na wyposażeniu piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Wykładamy masę serową (warstwa ma być cienka i równomiernie wyłożona). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra - dół) i pieczemy ok. 20 minut aż do zarumienienia.
W międzyczasie należy oczyścić polędwiczkę z błonek, naciąć ją wzdłuż, a następnie rozbić na cienki płat (możemy ją lekko posolić). Kroimy cebulę w kostkę. Pieczarki i marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej i smażymy najpierw cebulkę, a potem pieczarki z marchewką. Dodajemy jajko, łyżkę bułki tartej i natkę. Doprawiamy.
Wyciągamy placek serowy. Studzimy i odrywamy delikatnie od papieru (tak, żeby placka nie rozerwać). Na placek przekładamy rozbitą na płat polędwiczkę a następnie masę warzywną. Zwijamy jak roladę. Owijamy w papier do pieczenia (można użyć tego, na którym piekł się placek serowy. Pieczemy ok. 35- 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz również
Komentarze