Babka na każdą okazję
Pachnące i aromatyczne ciasta na co dzień i od święta nie muszą sprawiać trudności laikom gotowania i pieczenia. Mamy dziś dla Was przepis na takie ciasto, a konkretnie na babkę. Skusicie się?
Składniki:
• 2 szkl. mąki,• 1 szkl. cukru,
• 200 g masła,
• 250 g serka śmietankowego,
• 4 jajka,
• 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
• sok z połowy cytryny plus otarta skórka,
• 1 szkl. mrożonej żurawiny (lub połowa suszonej),
• szczypta soli,
• do posypania płatki migdałów i cukier puder.
Wykonanie:
Składniki na babkę wyjmujemy dzień wcześniej z lodówki (bo inaczej zakalec gwarantowany). Masło miksujemy, dodajemy serek, cukier, a następnie po jednym jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Dodajemy do masy. Łączymy z ekstraktem waniliowym, sokiem z cytryny i opcjonalnie otartą z niej skórkę. Miksujemy do połączenia wszystkich składników.
Dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy aż do połączenia. Keksówkę o wymiarach 12x30 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tarta. Wlewamy masę. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę do tzw. suchego patyczka.
Komentarze