Polędwiczki w sosie szparagowym
Polędwiczki w sosie szparagowym to nie tylko alternatywa zwyczajnego obiadu, to również danie, które może pojawić się gdy chcemy zabłysnąć. Smak i wygląd niepowtarzalny! Mina teściowej, bezcenna…
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa,- pęczek szparagów,
- 1 marchewka,
- 1cebula szalotka lub zwykła mała cebulka,
- 1- 2 ząbki czosnku,
- 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 200 ml śmietanki słodkiej 30%,
- 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy,
- ½ pęczku koperku,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, opcjonalnie rozmaryn.
Wykonanie:
Polędwiczkę oczyścić z błonek. Pokroić na 2- centymetrowe kawałki, a następnie rozbić dłonią. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Rozgrzać masło na patelni i obsmażyć polędwiczkę z obu stron na złoto. Przełożyć do miski.
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę lub również posiekać, marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Ze szparagów odłamać zdrewniale końcówki, a następnie pokroić je na kawałki (ok. 2 cm). Główki zostawić całe. Na patelnię, na tłuszcz gdzie smażyły się polędwiczki, wrzucić cebulkę, zeszklić. Dorzucić marchewkę i czosnek, a następnie szparagi. Smażyć przez ok. 2 minuty. Wlać bulion. Dołożyć polędwiczki. Dusić przez ok. 5 minut. Wlać śmietankę. Zagotować i dusić jeszcze przez kolejne 2 min. Doprawić solą pieprzem, odrobiną kurkumy (dla koloru) i opcjonalnie dodać rozmaryn. Posypać koperkiem.
Zobacz również
Komentarze