Kotleciki z makreli wędzonej
Ciekawa propozycja dla miłośników kotletów i wędzonych ryb. Kotleciki przygotowuje się dość szybko, mogą więc pojawić się na naszym stole nie tylko w porze obiadowej, ale i na kolację. Mogą stanowić samodzielne danie albo być jego integralną częścią.
Składniki:
• wędzona makrela,• około ½ kg ziemniaków,
• 1 cebula,
• łyżeczka (z górką) tartego chrzanu,
• jajko,
• 1 łyżka soku z cytryny,
• po ½ pęczka: koperku i natki (można dodać inne zioła np. tymianek lub szczypiorek),
• bulka tarta do obtoczenia,
• olej do smażenia.
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a następnie utłuc lub przepuścić przez praskę. Makrelę obraca ze skóry i usunąć ości. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Natkę i koperek posiekać.
Do miski wyłożyć ziemniaki, makrelę, jajko, cebulkę, chrzan, posiekana pietruszkę, koperek, zioła i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Zwilżoną dłonią formować kotleciki i obtaczać je w bulce tartej. Smażyć na złoto na oleju. Podawać z ulubionym sosem i surówką.
Zobacz również
Komentarze