Szynka z pieczarkami, marchewką w sosie umami
Chude, delikatne mięso z szynki z pieczarkami i marchewką skąpane w aromatycznym i pełnym umami sosie? Tak, taka kuchnia też może zagościć w naszych domach. Co potrzebujemy?
Składniki:
• 700 g mięsa z szynki• 5-6 pieczarek
• 2 marchewki
• Cebula
• Kopiasta łyżka mąki
• 250 ml bulionu (zamiast tego może być woda)
• 200 ml wina czerwonego wytrawnego
• 2 łyżki sosu sojowego
• 2 ząbki czosnku
• olej do smażenia
• 2 liście laurowe, 4 ziarnka ziela angielskiego, papryka słodka, majeranek, sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić (u mnie na ósemki), cebule pokroić w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę lub posiekać.
Rozgrzać na patelni olej i usmażyć mięso na złoto. Przełożyć do rondla. Wlać bulion, wino i sos sojowy, uzupełnić gorącą wodą tak, aby mięso było przykryte płynem. Doprawić solą i pieprzem.
Na patelnię wrzucić cebulę i pieczarki i również to wszystko usmażyć. Odłożyć do miseczki. Podsmażyć marchewkę, dodać ją wraz z pieczarkami do mięsa. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić przez ok. godzinę na małym ogniu, w razie konieczności uzupełniając wodę. Zagęścić mąką (ja przesiewam przez małe sitko). Doprawić papryką słodką, majerankiem i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.
Podawać z kaszą, świeżą bagietką, kopytkami, makaronem lub plackiem ziemniaczanym.
Zobacz również
Komentarze