Pieczeń z suszonymi pomidorami
Lubimy pieczenie, bo nie wymagają zbyt wiele pracy, a są smaczne, proste i doskonale wyglądają na stole nie tylko podczas domowego obiadu, ale również sprawdzają się w czasie imprez domowych i wszelakich uroczystości.
Dziś prezentujemy pieczeń z suszonymi pomidorami. Zamiast tradycyjnych kotletów mielonych z mięsa, zróbmy sobie pieczeń, która swoim aromatem i smakiem zachwyci każde podniebienie.
Składniki:
- 600- 700 gramów mięsa mielonego wieprzowego (łopatka lub szynka),- ok 10 pomidorów suszonych w oleju,
- mozzarella mini (10- 12 kulek),
- 3 łyżki bułki tartej lub kajzerka namoczona w mleku,
- jajko,
- cebula,
- natka pietruszki,
- dwa pomidory,
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, czosnek kolorowy, bazylia, papryka słodka,
- olej do smażenia,
- masło i bułka do wysypania keksówki.
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, pomidory suszone pokroić w paski, natkę posiekać. Wymieszać mięso mielone, jajko, pomidory suszone, natkę, bułkę tartą (lub kajzerkę namoczoną w mleku), cebulkę, przyprawy. Póki co wszystko proste i nieskomplikowane, prawda?
Keksówkę nasmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć do niej połowę wyrobionej masy mięsnej i poukładać kulki mozzarelli. Następnie całość należy przykryć drugą połową masy mięsnej. Pomidory sparzyć w gorącej wodzie, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Ułożyć je na wierzchu masy, posypać ziołami. Piec 55 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego i do zobaczenia za tydzień.
Zobacz również
Komentarze