Penne w sosie pomidorowym z tuńczykiem
To ekspresowe danie, a co najważniejsze, bardzo smaczne i pożywne, takie, które da się prędko wykonać. Ile razy wracamy do domu głodni i rozdrażnieni. Nie ma obiadu? Nic nie szkodzi. Wystarczy sięgnąć do szafki i odnaleźć w niej kilka produktów.
Składniki:
- penne (ale może też być każdy inny dowolny makaron (spaghetti, kolanka czy świderki),- tuńczyk w kawałkach w sosie własnym,
- 2 puszki pomidorów lub ok. 400 ml passaty (można dodać również kilka suszonych pomidorów),
- duża cebula lub dwie małe,
- 3 ząbki czosnku,
- oliwa lub olej do smażenia,
- ser żółty, najlepiej twardy np. grana panado, cheddar, parmezan lub taki, który mamy akurat w lodówce,
- świeża bazylia,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Proste jak drut. Poradzi sobie z tym daniem nawet dziecko (oczywiście pod okiem dorosłego). Na początek należy rozgrzać tłuszcz i zeszklić na nim posiekaną cebulkę i czosnek, dodać pomidory z puszki lub passatę i jeśli używamy- posiekane, suszone pomidory. Całość dusić przez około 10 minut, dodać tuńczyka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu i przełożyć go do sosu. Dodać porwane listki bazylii, delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerz i dodać starty ser.
Smacznego!
Zobacz również
Komentarze