Kłębki włóczki, czyli… kulki mięsno- warzywne

Image

To potrawa, która wygląda atrakcyjnie nie tylko na imprezowo- rodzinnym stole, ale jest ciekawym urozmaiceniem nudnych, codziennych obiadów i kolacji. Warto przygotować ją i wówczas, gdy zaprosimy do siebie znajomych, i na urodziny, i na co dzień, i od święta. A ta nazwa! Mówi sama za siebie!

Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego (szynka, łopatka lub karkówka),

- cebula,

- 1 duża marchewka lub dwie małe,

- ząbek czosnku,

- 2 łyżki majonezu,

- 2 łyżki jogurtu,

- 3 łyżki bułki tartej,

- jajko,

- natka pietruszki,

- gotowe ciasto francuskie,

- olej do smażenia,

- sól, pieprz.

Wykonanie:

Na początek siekamy cebulkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy startą na tarce marchewkę. Całość podduszamy.

Wrzucamy do miski. Dodajemy: mięso, posiekaną natkę pietruszki, majonez, jogurt, bułkę tartą. Wyrabiamy. Zwilżonymi wodą rękoma formujemy małe kulki mięsne.

A teraz rozwijamy ciasto francuskie (w sklepie leży w lodówkach, jest zwinięte w rulonik i owinięte przeźroczystą folią). Tniemy je na cieniutkie paseczki (z dłuższego boku). Każdą kulkę owijamy paseczkiem tak by wyglądała jak kłębek włóczki (patrz zdjęcia). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na końcu widelcem ubijmy jajko i posmarujmy nim każdą z kulek.

Nasze kłębuszki należy piec w piekarniku przez około 30- 40 minut w temperaturze 200 stopni C aż do zarumienienia ciasta.



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy












Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =