Pieczona owsianka serowa ze śliwkami i migdałami
Wszelakiego rodzaju owsianki pojawiają się bardzo często przy okazji różnego rodzaju diet. Niektórym kojarzą się z niezbyt lubianą zupą mleczną, innym z mieszanką musli, wypiekami lub deserami. Owsianka może być pyszna i właśnie zamierzamy tego dowieść.
Oto aromatyczny deser, przekąska, a i danie główne dla kogoś kto dba o wartościową dietę i lubi tego typu smakołyki. Co potrzebujemy?
Składniki:
- 250 gramów sera białego,- niepełna szklanka płatków owsianych górskich,
- 2 jajka,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego,
- 3 łyżki cukru lub erytrolu, jeśli ograniczasz węglowodany,
- dowolne owoce (w sezonie świetnie sprawdza się borówki, jagody lub maliny),
- płatki migdałowe do posypania,
- olejek waniliowy.
Wykonanie:
Jajka zmiksować z cukrem, dodać przepuszczony przez praskę ser biały (można zemleć), połączyć przy pomocy miksera, dodać jogurt i olejek waniliowy. Mieszając dodać płatki owsiane.
Kokilki lub niedużą formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć masę, dodać owoce, posypać płatkami migdałowymi. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra- dół.
Smacznego!
Zobacz również
Komentarze