Soczewica w sosie pomidorowym z kiełbasą i fetą
To szybkie danie, ale też smaczne i w sam raz na zimowe popołudnia i wieczory. Chcecie spróbować? Oto przepis dla każdego, kto lubi smaczne i proste potrawy i niekoniecznie ma ochotę spędzać w kuchni całe godziny.
Składniki:
- 500 gramów ugotowanej soczewicy z zalewy,- 500 ml passaty pomidorowej,
- 350 gramów kiełbasy,
- 200 gramów fety,
- 1 lub 2 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz, papryka słodka, chili,
- olej do smażenia,
- natka pietruszki do posypania.
Wykonanie:
Na oleju zeszklić cebulkę i ząbek czosnku, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość smażyć mieszając przez około 5 minut. Dodać passatę pomidorową oraz odlaną z zalewy soczewicę. Dusić przez około 5 minut. Posypać pokuszoną fetą oraz natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, kaszą np. jaglaną lub bagietką. Smacznego!
Komentarze