Sałatka z tuńczyka z nutą wiosenną
Za oknem śnieg, zawierucha, ślizgawica i wiatr. Przeglądając zawartość lodówki i kuchennych szafek można znaleźć różne produkty, z których da się wyczarować coś zupełnie nowego. U nas w domu powiało nudą, postanowiliśmy więc zrobić sałatkę. A że bardzo tęskni się nam już za nowalijkami, rozpoczęliśmy (zresztą jak co roku) własną uprawę szczypiorku. Szczypior można wyhodować z cebuli, albo zasiać sobie siedmiolatkę. Wówczas będziemy mieć nie tylko zielone piórka, ale i młodą cebulkę. W osiedlowym warzywniaku kupiliśmy rzodkiewkę (w warunkach domowo- balkonowych uprawia się ją dość trudno, dla tych, którzy chcą spróbować, radzimy nasiona posiać głęboko, a ziemię w doniczce wysypać równo z rantem) i voilà! Powstała ciekawa kompozycyjnie sałatka. Wy oczywiście jej skład możecie sami zmodyfikować. Co się znalazło u nas w składzie?
Składniki:
- puszka tuńczyka w oleju- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- torebka ryżu ugotowana z 1 łyżeczką Vegetą
- pęczek rzodkiewek (można zamienić z papryką czerwoną)
- szczypiorek (około 1 łyżka drobno pokrojonego)
- 1- 2 ogórki kiszone lub konserwowe
- 3 jaja na twardo
- sól, pieprz
- majonez wymieszany z jogurtem naturalnym
Wykonanie:
Sałatki, jak już na pewno wiecie, robi się bardzo prosto. W naszym przypadku należy ugotować torebkę ryżu z łyżeczką Vegety (warto kupić taką bez polepszaczy i dodatkowych substancji- co tu dużo mówić- szkodzących) i ostudzić. Odsączyć z oleju tuńczyka i rozdrobnić. Zalewę z kukurydzy, fasolki wylać (nie będzie nam potrzebna). Ogórki i jajka pokroić w drobną kosteczkę. Posiekać jak najdrobniej cebulkę. Zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać rzodkiewkę. Pokroić szczypiorek. Wszystkie podane składniki wymieszać z majonezem i jogurtem naturalnym. Doprawić do smaku solą i pieprzem pamiętając, że ryż był już gotowany w Vegecie i nie wymaga doprawiania.
Zobacz również
Komentarze