Bigos zapiekany w piekarniku
Bigos to danie, które kojarzy nam się z długim smażeniem. A tu bach. Mamy dla Was przepis od naszej Czytelniczki na bigos zapiekany w piekarniku. Taki trochę inny w wykonaniu i taki trochę inny w smaku. Dobry bigos to nie śmietnik, wbrew obiegowej opinii, do którego wrzuca się co zostało mięsnego w lodówce. To danie wymagające dobrego mięsa, wędlin, najlepiej różnych gatunków. Odpowiednia kompozycja przypraw sprawi, że zadowoli każde podniebienie. Co potrzebujemy?
Składniki:
• 3 kg kapusty kiszonej• 500 g wołowiny
• 700 g mięsa od szynki
• 700 g łopatki (ważne, żeby były różne rodzaje mięs raczej tłustszych)
• 700 g kiełbasy (równe rodzaje, w tym jałowcowa)
• 300 g boczku (plus dodatkowo kilka plastrów do wyłożenia na wierzch)
• 2- 3 cebule
• 2- 3 ząbki czosnku
• 100- 120 g suszonych grzybów
• 100 g suszonych wędzonych śliwek
• 200 g koncentratu pomidorowego
• 400 ml wytrawnego czerwonego wina
• Przyprawy: 10 ziaren ziela angielskiego, 5 liści laurowych, kilkanaście ziaren pieprzu, kilka ziarenek jałowca, sól, pieprz mielony
• smalec do smażenia
Zaczynamy od wypłukania i namoczenia grzybów (najlepiej na całą noc). Na początek proponujemy odcisnąć z kwasu kapustę (jeżeli jest bardzo kwaśna, należy ją przepłukać) i pokroić, a potem zalać wodą i gotować przez około 45 minut razem z przyprawami (nasza Czytelnika wkłada je do pojemniczka do zaparzania herbaty i potem wyciąga, bo nie lubi wyławiać ich podczas jedzenia. Ciekawy patent, prawda?).
W międzyczasie gotujemy przez 15 minut grzyby (w wodzie z moczenia), a następnie kroimy je w paseczki. Mięso, kiełbasę oraz boczek kroimy w kostkę. Siekamy śliwki i cebulę. Na patelni rozgrzewamy smalec i smażyć partiami mięso (wołowinę dłużej) i przekładamy wszystko do miski (ważne żeby za każdym razem zebrać cały smaczek z patelni). Podsmażamy kiełbasę i dorzucamy do mięsa. Następnie smażymy boczek. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulkę, a w połowie smażenia dodajemy do niej 2-3 starte ząbki czosnku.
Odciskamy ostudzoną kapustę i wrzucamy do dużej miski, w której wymieszamy wszystkie składniku. Do kapusty dodajemy więc przesmażone mięso, kiełbasę, boczek i cebulkę razem z wytopionym tłuszczem. Dodajemy śliwki, grzyby wraz z wywarem z gotowania, koncentrat pomidorowy, 250 ml wina (resztę zostawimy na potem). Doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie majerankiem. Przekładamy do garnka lub brytfanny. Na wierzch wykładamy plastry boczku wędzonego.
Bigos pieczemy przez około 2 godziny w temperaturze 180 stopni (góra- dół). Na drugi dzień wlewamy do niego pozostałe wino i pieczemy jeszcze godzinę. Wbrew pozorom potrawa nie jest sucha. Smakuje wybornie. Spróbujcie!
Zobacz również
Komentarze