Gołąbki smażone bez zawijania
Wiele osób przeraża fakt zwijania gołąbków. I choć dla wprawnej gospodynie nie jest to zbyt wielkie wyzwanie, to dla osób zaczynających swoją przygodę z kulinariami, może okazać się trudnym orzechem do zgryzienia. Mamy dla was fajny przepis: łatwy, szybki, przyjemny. Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym.
Składniki:
- ćwiartka kapusty średniej wielkości,- 1 torebka ryżu,
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,
- 0,5 kg przecier pomidorowy (sos),
- 1 cebula,
- 1 l. rosołu,
- przyprawy: pieprz, sól, majeranek, Vegeta, czosnek, koperek
- 1 łyżka mąki,
- tłuszcz do smażenia,
- mała śmietana lub jogurt naturalny.
Wykonanie:
Gotujemy ryż z pieprzem i solą. W osobnym garnku gotujemy do miękkości kapustę. Później kroimy ją najdrobniej jak potrafimy. Łączymy ze sobą ryż, kapustę, mięso mielone, posiekaną cebulę, 2 łyżki bułki tartej, jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. W rękach formujemy niewielkie kotleciki i smażymy je na tłuszczu na złoty kolor.
Robimy sos pomidorowy (można zrobić również pieczarkowy czy grzybowy- przepisu poszukajcie w innych naszych daniach). Do gotującego się rosołu wlewany sos pomidorowy i przyprawy. Zagęszczamy mąką rozrobioną z jogurtem lub śmietaną i kilkoma łyżkami wody. Całość należy zagotować. Nasze „gołąbki” polewamy sosem.
Zobacz również
Komentarze