Pierś z indyka w sosie śmietanowym z marchewką i groszkiem
Pierś z indyka to mięso bardzo chude, dietetyczne, a przy tym smaczne i delikatne. Nadaje się do wielu potraw. Można je upiec, usmażyć, zrobić z niego kotlety, sos, ale również przyrządzić je na sposób jaki właśnie proponujemy.
Składniki
• 500 g piersi z indyka• Ok. 350 g marchewki z groszkiem (gotowa w zalewie lub można użyć produktu mrożonego, a także świeżej marchewki i groszku, ale zmieniamy wtedy czas gotowania)
• 250 ml bulionu (może być z kostki)
• 200 ml słodkiej śmietanki 30%
• 1 łyżka masła klarowanego (lub oliwy)
• 2 małe cebulki szalotki
• 2 łyżki mąki
• Sól, pieprz, curry, papryka słodka
• Koperek
Pierś z indyka pokroić w plastry. Każdy plaster mięsa z obu stron posypać solą, pieprzem oraz słodką papryką. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło. Każdy plaster mięsa smażyć na złoto z obu stron.
Szalotkę posiekać. Pod koniec smażenia dodać ją do mięsa (aż się zeszkli). Na patelnię wlać bulion. Dusić mięso przez około 5 minut. Następnie dodać marchewkę z groszkiem. Po około minucie (powinna już być miękka jeśli jest z zalewy, jeśli mrożona- gotuje się według przepisu na opakowaniu, świeża będzie wymagała dłuższej obróbki cieplnej) wlać słodką śmietankę. Gotować kolejną minutę. Doprawić solą, pieprzem oraz odrobiną curry. Posypać koperkiem.
Zobacz również
Komentarze