O wigilijnych zwyczajach lokalnie i ze smakiem

Image

Dziś o wigilijnych i bożonarodzeniowych potrawach rozmawiamy z osobą, która o smakach naszego powiatu wie chyba wszystko, czyli z Leokadią Gugałą, przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich w podstalowowolskich Chwałowicach.

Chwałowickie gospodynie kultywują ludowe, kulinarne tradycje świąteczne. Na wigilijny stół polecić więc mogą chociażby barszcz grzybowy. Za tę potrawę wigilijną chwałowickie Koło Gospodyń Wiejskich otrzymało swego czasu nagrodę w konkursie na najlepszą potrawę wigilijną. Czy słyszeliście o pierogach z suszonymi śliwkami? Nasz gość, Leokadia Gugała zdradzi Czytelnikom jak je zrobić.

A co na świąteczny stół? Popisowym daniem chwałowickich gospodyń jest kaczka nadziewana kasza gryczaną. Ta potrawa trafi w gusta nawet największych smakoszy i będzie prawdziwym hitem każdego spotkania rodzinnego.

Ale świąteczny klimat to nie tylko potrawy, ale obecna we wszystkich domach choinka. Czym tradycyjnie powinnyśmy ją przystroić? Chwałowickie gospodynie polecają smakowite pierniki. A jaki mają sposób na poświąteczny czy posylwestrowy poranny ból głowy? Nasz gość zdradza prosty przepis na nietypowy orzeźwiający eliksir. Zapraszamy do obejrzenia wywiadu.

Materiał video

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.