O wigilijnych zwyczajach lokalnie i ze smakiem
Dziś o wigilijnych i bożonarodzeniowych potrawach rozmawiamy z osobą, która o smakach naszego powiatu wie chyba wszystko, czyli z Leokadią Gugałą, przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich w podstalowowolskich Chwałowicach.
Chwałowickie gospodynie kultywują ludowe, kulinarne tradycje świąteczne. Na wigilijny stół polecić więc mogą chociażby barszcz grzybowy. Za tę potrawę wigilijną chwałowickie Koło Gospodyń Wiejskich otrzymało swego czasu nagrodę w konkursie na najlepszą potrawę wigilijną. Czy słyszeliście o pierogach z suszonymi śliwkami? Nasz gość, Leokadia Gugała zdradzi Czytelnikom jak je zrobić.
A co na świąteczny stół? Popisowym daniem chwałowickich gospodyń jest kaczka nadziewana kasza gryczaną. Ta potrawa trafi w gusta nawet największych smakoszy i będzie prawdziwym hitem każdego spotkania rodzinnego.
Ale świąteczny klimat to nie tylko potrawy, ale obecna we wszystkich domach choinka. Czym tradycyjnie powinnyśmy ją przystroić? Chwałowickie gospodynie polecają smakowite pierniki. A jaki mają sposób na poświąteczny czy posylwestrowy poranny ból głowy? Nasz gość zdradza prosty przepis na nietypowy orzeźwiający eliksir. Zapraszamy do obejrzenia wywiadu.
Komentarze