Syrniki, czyli doskonałe placki w kilka minut
Syrniki to placuszki znane z Rosji, Ukrainy, i Białorusi. U nas też przyjęły się już na dobre. Dlaczego? Bo są pyszne i łatwe w wykonaniu.
Składniki
- Ok. 250 g sera twarogowego,- 3 łyżki mąki plus dodatkowo 1 łyżka do obtoczenia,
- 1 jajko,
- 1 łyżka z górką cukru,
- aromat waniliowy,
- olej do smażenia
Wykonanie
Ser rozdrobnić widelcem. Dodać jajko i cukier. Wymieszać. Dodać mąkę i aromat waniliowy. Całość połączyć ze sobą w jednolitą masę. Formować płaskie placuszki. Obtaczać w mące. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju.
Podawać na przykład z domowymi konfiturami, owocami, sosem czekoladowym. U nas wersja z karmelizowanymi jabłkami w soku pomarańczowym. Smacznego!
Zobacz również
Komentarze