Bubble tea - nowoczesna forma herbaty


Herbata to jeden z podstawowych napojów, spożywanych codziennie przez miliony ludzi na całym świecie. Dla tych, którym znudził się jej tradycyjny wariant, alternatywą jest bubble tea - niebanalny, oryginalny i efektowny trunek, którym można zaskoczyć niejednego gościa.
1. Co to jest bubble tea?
2. Tapioka - tajemniczy składnik
Bubble tea pochodzi z Tajwanu. To tam pojawiła się po raz pierwszy, a dzięki swojej oryginalności, szybko zdobyła popularność na wszystkich kontynentach. W Polsce można ją zamówić w wielu restauracjach i herbaciarniach, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją samodzielnie w domu.
Pod tajemniczą nazwą bubble tea kryje się napój na bazie herbaty - czarnej, zielonej, czerwonej, białej, a nawet jaśminowej, do którego dodaje się kilka różnorodnych dodatków. Podaje się go na zimno lub na ciepło, w zależności od preferencji. Najważniejszym dodatkiem są kulki tapioki - to one odpowiadają w dużej mierze za niezwykły smak i wygląd tego napoju. Tapioka do bubble tea jest specjalnie przygotowana i formowana w niewielkie kulki, które nie rozpuszczają się w herbacie, ale są spożywane wraz z nią przez dedykowaną temu napojowi słomkę.
Egzotyczny wygląd bubble tea pozwala sądzić, że napój ten jest pełen chemii spożywczej. Nic bardziej mylnego - używane dodatki są naturalne, a przygotowując bubble tea we własnej kuchni, można samemu decydować o użytych składnikach i ich jakości. Najwięcej obaw budzi tapioka. To składnik mało znany, jednak warty uwagi i w pełni bezpieczny zarówno dla alergików, jak i osób wykluczających ze swojej diety gluten. W bubble tea wykorzystuje się kulki tapioki instant (czarne) oraz te wymagające gotowania (białe).
Komentarze