Klopsiki
mięsno- ryżowe w sosie
Aromatyczne danie, które swym kunsztem dotrze do wszystkich kubków smakowych rozchodząc się rozkoszą po podniebieniu. Warto je go spróbować i warto przygotować, by sprawić przyjemność nie tylko sobie, ale i swoim bliskim.
- 0,5 kg mięsa mielonego,- 200 gramów ryżu,
- 2 łyżki kaszy manny,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- ząbek czosnku,
- 500 ml passaty pomidorowej
- 10 dkg żółtego zera,
- 3 łyżki oleju,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- łyżeczka oregano,
- 0,5 łyżeczki chili,
- sól,
- pieprz,
- pęczek natki.
A teraz przygotowanie. Na początek należy ugotować ryż na sypko. Pokroić natkę. W misce wymieszać ryż, mięso mielone, jajko, kaszę mannę, część bułki tartej (1 łyżka), pół pęczka natki, część przypraw (papryka słodka, chili, sól, pieprz).
Uformować wilgotną ręką nieduże klopsik. Otoczyć w pozostałej bułce tartej i smażyć na złoto na patelni. W międzyczasie cebulę pokroić w kostkę, a warzywa zetrzeć na tarce. Usmażone klopsiki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Na patelni zeszklić cebulę, po czym dodać do niej starte warzywa: marchewkę i pietruszkę.
Dusić przez parę minut, a następnie dodać passatę pomidorową i posiekaną natkę. Doprawić do smaku pieprzem, papryką, oregano, solą. Sos pomidorowy przełożyć na klopsy.
Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (piekarnik ustawiony na „góra- dół”). Po tym czasie posypać startym żółtym serem i włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut.
Smacznego!
Zobacz również
Komentarze