Sałatka śledziowa z przyprawami
Polacy uwielbiają śledzie pod różnymi postaciami. U nas dziś śledzie w delikatnym sosie, aromatyczne, skąpane w przyprawach i różnych dodatkach, które ubogacą ich smak i „wbiją się” nam w pamięć na długo. Chcecie wypróbować nasz przepis? Oto on.
Składniki:
- 1 słoik śledzi wiejskich w oleju,- ½ niewielkiej papryki czerwonej,
- 1 średniej wielkości cebula,
- puszka kukurydzy,
- 2 jajka na twardo,
- 2 ogórki kiszone,
- 1 duży jogurt naturalny typu greckiego,
- 2 łyżki majonezu,
- przyprawy: sól, pieprz, ½ łyżeczki cukru.
Wykonanie:
Śledzie kroimy w paski o szerokości ok. 1,5 cm. Dorzucamy do nich pokrojone w drobną kosteczkę lub starte na tarce: ogórki kiszone, paprykę i jajka, a także dorzucamy kukurydzę i pokrojoną bardzo cieniutko, w piórka cebulę (można również dać cebulkę, która jest w słoiczku, ale smakuje „marynatą”, więc jak kto lubi, sami musicie odkryć własny smak).
Jogurt mieszamy z majonezem i przyprawami. Mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby się „przegryzło”. Sałatka najlepsza jest na drugi dzień. Smacznego!
Zobacz również
Komentarze