Pałki z kurczaka w chipsach paprykowych
Ciekawy przepis, wart uwagi i wypróbowania. Dla smakoszy kurczaków pod różną postacią. Spróbujecie?
Składniki:
- 6 - 8 sporych pałek z kurczaka,- paczka chipsów paprykowych,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy francuskiej lub Dijon,
- ½ łyżeczki papryki słodkiej,
- ½ łyżeczki chili,
- 1 łyżeczka granulowanego lub suszonego kolorowego czosnku,
- 1 łyżeczka suszonej cebuli,
- pieprz (opcjonalnie sól – musimy jednakże pamiętać, że chipsy również zawierają sól),
- natka pietruszki (pęczek).
Pałki kurczaka umyj oraz osusz. W misce wymieszaj jogurt, majonez, musztardę, paprykę, chili, pieprz, sól, granulowany czosnek i suszoną cebulę oraz część posiekanej natki pietruszki. Dokładnie obtocz każdą pałkę kurczaka w marynacie. Przykryj folią i wstaw do lodówki na około godzinę. W tym czasie przełóż chipsy do woreczka i ręką lub wałkiem do ciasta pokrusz je dokładanie.
Do pokruszonych chipsów dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra dół). Wyciągnij pałki i każdą dokładnie obtocz w pokruszonych płatkach. Ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym starając się aby pałki ze sobą się nie stykały. Piecz ok 50- 60 minut.
Podawaj z ulubionym sosem, pieczonymi ziemniaczkami np. Hasselback i surówką. Smacznego… Tak, tak… to danie „pójdzie w boczki”, ale co to znaczy wobec takiego smaku!
Zobacz również
Komentarze