Pałki z kurczaka w chipsach paprykowych

Image

Ciekawy przepis, wart uwagi i wypróbowania. Dla smakoszy kurczaków pod różną postacią. Spróbujecie?

Składniki:

- 6 - 8 sporych pałek z kurczaka,

- paczka chipsów paprykowych,

- 2 łyżki jogurtu greckiego,

- 2 łyżki majonezu,

- 1 łyżka musztardy francuskiej lub Dijon,

- ½ łyżeczki papryki słodkiej,

- ½ łyżeczki chili,

- 1 łyżeczka granulowanego lub suszonego kolorowego czosnku,

- 1 łyżeczka suszonej cebuli,

- pieprz (opcjonalnie sól – musimy jednakże pamiętać, że chipsy również zawierają sól),

- natka pietruszki (pęczek).

Pałki kurczaka umyj oraz osusz. W misce wymieszaj jogurt, majonez, musztardę, paprykę, chili, pieprz, sól, granulowany czosnek i suszoną cebulę oraz część posiekanej natki pietruszki. Dokładnie obtocz każdą pałkę kurczaka w marynacie. Przykryj folią i wstaw do lodówki na około godzinę. W tym czasie przełóż chipsy do woreczka i ręką lub wałkiem do ciasta pokrusz je dokładanie.

Do pokruszonych chipsów dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra dół). Wyciągnij pałki i każdą dokładnie obtocz w pokruszonych płatkach. Ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym starając się aby pałki ze sobą się nie stykały. Piecz ok 50- 60 minut.

Podawaj z ulubionym sosem, pieczonymi ziemniaczkami np. Hasselback i surówką. Smacznego… Tak, tak… to danie „pójdzie w boczki”, ale co to znaczy wobec takiego smaku!



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy













Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =