Chlebek bananowy czyli idealny sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów
Sezon bananowy uważam za otwarty. To właśnie teraz banany w sklepach są najtańsze i najsmaczniejsze, choć kupić można je przez cały rok. Kiedy macie w domu za dużo owoców i dojrzeją wam zbyt mocno, można wykorzystać je do upieczenia smacznego ciasta.
Składniki:
• 3 bardzo dojrzałe banany (mogą być takie z mocno brązową skórką),• 1,5 szklanki mąki,
• 1/2 szklanki cukru,
• 1 jajko,
• 9 dkg masła,
• 1 łyżeczka sody,
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• szczypta soli.
• opcjonalnie: gorzka czekolada, ekstrakt waniliowy, banan do dekoracji (można dodać również zamiennie posiekane orzechy, wiórki kokosowe).
Wykonanie:
Banany rozgnieć widelcem na pulpę. Masło rozpuść w rondelku lub w mikrofali i dodaj do rozgniecionych bananów. Wymieszaj.
W osobnej miseczce zmiksuj cukier z jednym jajkiem. Jeżeli nie masz miksera, możesz użyć widelca do jego roztrzepania, ale ciasto będzie wtedy niższe i bardziej zwarte (nie wpłynie to na jego smak). Utarte jajko z cukrem dodaj do bananów z masłem i wymieszaj.
Mąkę przesiej do osobnej miski i wymieszaj ze szczyptą soli, sodą i proszkiem do pieczenia. Połącz składniki mokre (banany, masło, cukier, jajko) ze składnikami suchymi (mąka i dodatki) i wymieszaj za pomocą szpatułki. Dodaj ekstrakt waniliowy i posiekaną czekoladę (lub inne wybrane dodatki).
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto do foremki. Możesz je udekorować przekrojonym bananem i pozostałymi kawałkami czekolady.
Piec 55 minut w 170 stopniach - góra dół (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić w foremce i dopiero kroić.
Zobacz również
Komentarze