Chlebek bananowy czyli idealny sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów

Image

Sezon bananowy uważam za otwarty. To właśnie teraz banany w sklepach są najtańsze i najsmaczniejsze, choć kupić można je przez cały rok. Kiedy macie w domu za dużo owoców i dojrzeją wam zbyt mocno, można wykorzystać je do upieczenia smacznego ciasta.

Składniki:

• 3 bardzo dojrzałe banany (mogą być takie z mocno brązową skórką),

• 1,5 szklanki mąki,

• 1/2 szklanki cukru,

• 1 jajko,

• 9 dkg masła,

• 1 łyżeczka sody,

• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

• szczypta soli.

• opcjonalnie: gorzka czekolada, ekstrakt waniliowy, banan do dekoracji (można dodać również zamiennie posiekane orzechy, wiórki kokosowe).

Wykonanie:

Banany rozgnieć widelcem na pulpę. Masło rozpuść w rondelku lub w mikrofali i dodaj do rozgniecionych bananów. Wymieszaj.

W osobnej miseczce zmiksuj cukier z jednym jajkiem. Jeżeli nie masz miksera, możesz użyć widelca do jego roztrzepania, ale ciasto będzie wtedy niższe i bardziej zwarte (nie wpłynie to na jego smak). Utarte jajko z cukrem dodaj do bananów z masłem i wymieszaj.

Mąkę przesiej do osobnej miski i wymieszaj ze szczyptą soli, sodą i proszkiem do pieczenia. Połącz składniki mokre (banany, masło, cukier, jajko) ze składnikami suchymi (mąka i dodatki) i wymieszaj za pomocą szpatułki. Dodaj ekstrakt waniliowy i posiekaną czekoladę (lub inne wybrane dodatki).

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto do foremki. Możesz je udekorować przekrojonym bananem i pozostałymi kawałkami czekolady.

Piec 55 minut w 170 stopniach - góra dół (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić w foremce i dopiero kroić.




Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy























Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.