Zupa krem z brokułów

Czas na jakąś smaczną zupę. Lubicie zupy? Mamy dla Was dziś ciekawą propozycję. Zupa krem z brokułów z czosnkowymi grzankami i chipsem z parmezanu. Danie aromatyczne, smakowite i sycące, a do tego proste w wykonaniu. Bierzemy się za robotę!
Składniki:
- brokuły (1 duży lub 2 małe),- 1 posiekany ząbek czosnku,
- 1 cebulka,
- 1 ziemniak,
- 300 ml bulionu warzywnego,
- serek topiony śmietankowy (lub miękki ser feta, ser gorgonzola lub jogurt lub śmietana),
- masło klarowane (lub oliwa).
Wykonanie:
W garnku rozgrzać masło klarowane. Podsmażyć na nim cebulę i posiekany czosnek. Wrzucamy brokuły połupane w różyczki, pokrojonego w kostkę ziemniaka i zalewamy całość bulionem (tak, by zakrył warzywa). Gotujemy około 15 minut, aż do miękkości. Dodajemy serek topiony (lub inny serek albo jogurt/śmietanę). Na końcu całość miksujemy.
Podajemy z pokruszonym serem gorgonzola (lub feta), grzankami czosnkowymi (pokroić chleb lub bułkę w kostkę, posypać startym czosnkiem, ewentualnie ziołami, posolić, obsmażyć na rumiano na maśle lub innym tłuszczu na patelni), chipsem z parmezanu. Jak zrobić takiego chipsa? Wystarczy zetrzeć parmezan, wymieszać go z ziołami (jakie nam smakują, może to być oregano, bazylia, czosnek granulowany, pieprz itp., może też być bez przypraw). Na rozgrzanej patelni kładziemy papier do pieczenia, a na nim rozklepujemy „na talarka” parmezan. Dociskamy łyżką (mocno rozklepać). Smażymy z obu stron (chipsy parmezanowe mogą być też pieczone w piekarniku).
Smacznego!
Zobacz również
Przewiń do komentarzy







Komentarze