Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpeciki skąpane w delikatny sosie pomidorowym, do tego ziemniaczki, kasza czy ryż, to doskonałe i sycące danie na co dzień i od święta. Lubicie pulpety? To do roboty! My zaproponujemy je w nowym wydaniu!
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowina lub indyk),- malutka cukinia (można pominąć, ale jest to doskonały pomysł, żeby do potrawy przemycić warzywa dla „warzywnych niejadków),
- ½ szklanki bułki tartej,
- 250 ml bulionu (najlepiej domowego, ale w ostateczności może być z kostki),
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 jajko,
- 500- 400 ml passaty pomidorowej,
- 2- 3 łyżki oleju,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, oregano, do podania natka pietruszki.
Wykonanie:
Na oleju zeszklić posiekana cebulkę. Na tarce zetrzeć cukinię. Do dużej miski włożyć mielone mięso, przysmażoną cebulę, jajko, cukinię, bułkę tartą oraz sól i pieprz i resztę przypraw. Wyrobić masę. Zwilżoną wodą ręką wyrabiać małe kulki (można je potem obtoczyć w mące, ale nie jest to konieczne). Na dużej patelni, najlepiej takie z nieprzywierającą powłoką, rozgrzać olej i wyłożyć pulpeciki. Po chwili, kiedy będą zarumienione, delikatnie przewrócić je na drugą stronę. Wrzucić posiekany czosnek. Po chwili rumiane pulpeciki zalać bulionem. Gotować pod przykryciem około 5- 8 minut. Po tym czasie wlać passatę, zmniejszyć olej i dusić jeszcze przez 15 minut.
Sos doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i oregano. Propozycja podania: na ugotowane al dente kokardki wyłożyć pulpeciki, polać sosem pomidorowym, posypać wyrazistym startym żółtym serem i natką pietruszki.
Smacznego!
Zobacz również
Komentarze