Pulpety w sosie pomidorowym

Image

Pulpeciki skąpane w delikatny sosie pomidorowym, do tego ziemniaczki, kasza czy ryż, to doskonałe i sycące danie na co dzień i od święta. Lubicie pulpety? To do roboty! My zaproponujemy je w nowym wydaniu!

Składniki:

- 500 g mięsa mielonego (wieprzowina lub indyk),

- malutka cukinia (można pominąć, ale jest to doskonały pomysł, żeby do potrawy przemycić warzywa dla „warzywnych niejadków),

- ½ szklanki bułki tartej,

- 250 ml bulionu (najlepiej domowego, ale w ostateczności może być z kostki),

- 1 cebula,

- 1 ząbek czosnku,

- 1 jajko,

- 500- 400 ml passaty pomidorowej,

- 2- 3 łyżki oleju,

- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, oregano, do podania natka pietruszki.

Wykonanie:

Na oleju zeszklić posiekana cebulkę. Na tarce zetrzeć cukinię. Do dużej miski włożyć mielone mięso, przysmażoną cebulę, jajko, cukinię, bułkę tartą oraz sól i pieprz i resztę przypraw. Wyrobić masę. Zwilżoną wodą ręką wyrabiać małe kulki (można je potem obtoczyć w mące, ale nie jest to konieczne). Na dużej patelni, najlepiej takie z nieprzywierającą powłoką, rozgrzać olej i wyłożyć pulpeciki. Po chwili, kiedy będą zarumienione, delikatnie przewrócić je na drugą stronę. Wrzucić posiekany czosnek. Po chwili rumiane pulpeciki zalać bulionem. Gotować pod przykryciem około 5- 8 minut. Po tym czasie wlać passatę, zmniejszyć olej i dusić jeszcze przez 15 minut.

Sos doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i oregano. Propozycja podania: na ugotowane al dente kokardki wyłożyć pulpeciki, polać sosem pomidorowym, posypać wyrazistym startym żółtym serem i natką pietruszki.

Smacznego!



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy











Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =