Flaczki z kurczaka
Smak flaków nie każdemu przypadnie do gustu. Sama nazwa niektórych przyprawia o zawrót głowy. Ale! Ci, którzy lubią wyraźne, ostre smaki, potrawy o mocnej nucie majeranku, ziela angielskiego i liści laurowych, powinni sięgnąć po ten przepis, bo będą zachwyceni. Wiele osób nie chce jeść typowych flaków. I to właśnie dla nich ta propozycja.
Flaki z kurczaka to danie smaczne, rozgrzewające i co najważniejsze, sycące.
Składniki:
• 4 udka kurczaka,• 3 średnie marchewki,
• 2 pietruszki (korzeń),
• 1 cebula,
• około 10 cm pora,
• 3 liście laurowe,
• 10 ziaren ziela angielskiego,
• 5 ziaren pieprzu,
• 1 łyżeczka imbiru w proszku,
• 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
• 2 łyżki majeranku,
• 2 łyżki smalcu,
• 2 łyżki mąki,
• sól, pieprz mielony.
Wykonanie:
Gotujemy udka w około 3 litrach wody. Po zagotowaniu i zdjęciu piany, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Po około 20 minutach wrzucamy pokrojone w słupki warzywa (marchewka, pietruszka), pora i cebulę w całości.
Kiedy mięso jest już gotowe, a warzywa miękkie, wyjmujemy go z garnka i obieramy. Kroimy w paski wzdłuż włókien i wrzucamy do garnka z powrotem. Wyrzucamy pora i cebulę do śmieci.
Dorzucamy przyprawy: sól, imbir, majeranek. Robimy zasmażkę. Na roztopiony na ogniu smalec wrzucamy mąkę. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy do zupy. Potrawa powinna zgęstnieć. Pięknie pachnie, prawda? Teraz należy ją skosztować i ewentualnie doprawić do smaku (według uznania- czasem trzeba dosolić, dopieprzyć, dodać majeranku lub imbiru czy gałki, jeśli smak nie jest zbyt wyrazisty).
Podawać z pieczywem. Smacznego!
Komentarze