Flaczki z kurczaka

Image

Smak flaków nie każdemu przypadnie do gustu. Sama nazwa niektórych przyprawia o zawrót głowy. Ale! Ci, którzy lubią wyraźne, ostre smaki, potrawy o mocnej nucie majeranku, ziela angielskiego i liści laurowych, powinni sięgnąć po ten przepis, bo będą zachwyceni. Wiele osób nie chce jeść typowych flaków. I to właśnie dla nich ta propozycja.

Flaki z kurczaka to danie smaczne, rozgrzewające i co najważniejsze, sycące.

Składniki:

• 4 udka kurczaka,

• 3 średnie marchewki,

• 2 pietruszki (korzeń),

• 1 cebula,

• około 10 cm pora,

• 3 liście laurowe,

• 10 ziaren ziela angielskiego,

• 5 ziaren pieprzu,

• 1 łyżeczka imbiru w proszku,

• 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,

• 2 łyżki majeranku,

• 2 łyżki smalcu,

• 2 łyżki mąki,

• sól, pieprz mielony.

Wykonanie:

Gotujemy udka w około 3 litrach wody. Po zagotowaniu i zdjęciu piany, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Po około 20 minutach wrzucamy pokrojone w słupki warzywa (marchewka, pietruszka), pora i cebulę w całości.

Kiedy mięso jest już gotowe, a warzywa miękkie, wyjmujemy go z garnka i obieramy. Kroimy w paski wzdłuż włókien i wrzucamy do garnka z powrotem. Wyrzucamy pora i cebulę do śmieci.

Dorzucamy przyprawy: sól, imbir, majeranek. Robimy zasmażkę. Na roztopiony na ogniu smalec wrzucamy mąkę. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy do zupy. Potrawa powinna zgęstnieć. Pięknie pachnie, prawda? Teraz należy ją skosztować i ewentualnie doprawić do smaku (według uznania- czasem trzeba dosolić, dopieprzyć, dodać majeranku lub imbiru czy gałki, jeśli smak nie jest zbyt wyrazisty).

Podawać z pieczywem. Smacznego!

Przewiń do komentarzy








Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =