Chilli Con Carne po swojsku
To tradycyjna potrawa kuchni teksańskiej, która jest smaczna, ostra i nadaje się zarówno na obiad, kolację jak i imprezę z przyjaciółmi. Jest to proste do wykonania danie, szybkie w realizacji i bardzo sycące. Można go modyfikować do woli, eksperymentując ze składnikami. Więc do dzieła. Zróbmy własną wersję chili con carne i zadziwmy sami siebie.
Składniki:
- ½ kg mięsa mielonego (najlepiej wołowego),- 2 marchewki,
- 2 pietruszki (korzeń),
- 1/2 średniej wielkości selera,
- 1 duża cebula,
- około 10 cm pora,
- 1/2 kg pieczarek lub mniej,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 puszka białej fasoli,
- ½ puszki kukurydzy,
- 500 gramów sosu pomidorowego,
- papryka (dowolnie: czerwona, żółta, zielona, jaką chcemy i w ilości dowolnej),
- garść ziaren słonecznika,
- garść suszonych pomidorów,
- przyprawy: 1 łyżeczka kuminu (czyli kminu rzymskiego- nie mylić z kminkiem), 2 łyżki papryki słodkiej, po ½ łyżeczce ostrej papryki typu chilli, pieprz cayenne, sól do smaku,
- 1 woreczek ryżu.
Na oleju podsmażamy ziarna słonecznika (to taki mój autorski dodatek), dorzucamy mięso z cebulą pokrojoną w kostkę. Gdy składniki się zrumienią, dorzucamy starte na tarce korzenie warzyw plus pokrojonego w plasterki pora i pokrojone w paski suszone pomidorki oraz paprykę (ja obieram ze skórki i drobno siekam). Podlewamy szklanką wody. Dodajemy kukurydzę, pieczarki. Całość dusimy do momentu aż wszystkie składniki zmiękną.
Wsypujemy przyprawy i mieszamy. Kumin ma specyficzny smak i zapach. Jeśli nie znacie jego mocy, radzę próbować „na potrawie” po szczypcie, bo może komuś nie przypaść do gustu. I przypominam, że kmin rzymski zwany kuminem nie ma nic wspólnego z kminkiem. Smakuje zupełnie inaczej. Dodajemy fasolki i sos pomidorowy (ja używam z kartoniku). Solimy do smaku. Gotujemy woreczek ryżu. Dorzucamy ryż do potrawy. Jeśli jest zbyt gęsta, możemy dolać do niej wody z ryżu po gotowaniu. Zamiast ryżu można jeść danie z bułką, tortillą, nachosem itd.
Smacznego!
Komentarze