Letnie kontrole Sanepidu
Na terenie województwa podkarpackiego, w okresie od 24.08.2020 r. do 30.08.2020 r., Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła 69 kontroli sanitarnych, w ramach wzmożonego nadzoru sanitarnego w okresie wypoczynku letniego, szczególnie w zakładach żywienia zbiorowego, wytwórniach lodów i ciast, automatach do produkcji lodów, obiektach zlokalizowanych w miejscowościach turystycznych i przy trasach turystycznych, obiektach w miejscach zgromadzeń lub masowego przemieszczania się ludności w zakresie warunków zapewniających bezpieczeństwo żywności i żywienia. Przeprowadziła również 58 wizytacji zakładów w zakresie przestrzegania obostrzeń ograniczających rozprzestrzenianie się koronawirusa.
Kontrole sanitarne i wizytacje przeprowadzono w dni robocze oraz w dni ustawowo wolne od pracy w godzinach roboczych, oraz w godzinach popołudniowych.
W ciągu minionego tygodnia skontrolowano:
• 28 restauracji,• 4 bary,
• 1 stołówkę,
• 10 zakładów małej gastronomii,
• 1 wytwórnię ciast i lodów,
• 3 automaty do produkcji lodów,
• 22 innych zakłady takie jak: domy weselne, sklepy spożywcze, stoiska na placu targowym, stoiska spożywcze na imprezie artystycznej.
Wizytacje przeprowadzono w 4 restauracjach, 1 barze, 4 zakładach małej gastronomii, 1 wytwórni ciast i lodów, 5 automatach do produkcji lodów, 43 innych zakładach.
W dni wolne od pracy przeprowadzono w wyżej wymienionych zakładach spożywczych ogółem 32 kontrole sanitarne i 58 wizytacji, natomiast po godzinach urzędowania skontrolowano 17 zakładów i przeprowadzono 1 wizytację.
Kontrole sanitarne skupiły się między innymi na kontroli warunków higieniczno – sanitarnych, stanu technicznego wyposażenia, zaopatrzenia w wodę, dokumentacji potwierdzającej szkolenie personelu pracującego z żywnością w sprawach higieny żywności.
Kontrole sanitarne ujawniły zaniedbania natury higieniczno – sanitarnej takie jak:
– na etapie porcjowania i sprzedaży żywności (lodów gałkowych i lodów z automatu) brak ochrony żywności przed zanieczyszczeniem, stanowisko dostępne dla osób postronnych,
– odpady żywnościowe i niejadalne produkty uboczne składowane w kuchni w pojemnikach bez pokryw,– brak dokumentacji sankcjonującej odpowiednie zaopatrzenie w wodę pitną dla zapewnienia, że środki spożywcze nie są zanieczyszczone,
– brak dokumentacji potwierdzającej szkolenie personelu pracującego z żywnością w sprawach higieny żywności,
– powierzchnie ścian i sufitów w pomieszczeniach zaplecza kuchennego w złym stanie techniczno – sanitarnym, z widocznymi zaciekami, miejscami niezmywalne,
– otwory wentylacyjne w kuchni i magazynie spożywczym niewykończone w sposób uniemożliwiający gromadzenie zanieczyszczeń (brak stosownych osłon).
W związku powyższym osoby winne zaniedbaniom natury higienicznej zostały ukarane grzywnami w drodze mandatów karnych w liczbie 1 na kwotę 200 zł, natomiast w związku z usterkami natury technicznej, wszczęto postępowanie administracyjne zakończone wydaniem decyzji nakazującej usunięcie uchybień.
Komentarze