Letnie krokodylki na ostro, czyli… zaklinamy lato w słoiku

Sezon ogórkowy w pełni. Dziś mam dla Was propozycję przygotowania ogórków do kanapek, obiadu i na przekąskę w sposób ciekawy i inny niż znacie. Oto krokodylki, ogóreczki chrupiące, lekko ostre i wyraziste w smaku. To przepis dla tych, którzy nie lubią mdłych dodatków do jedzenia. Ta wersja Wam się spodoba!
Krokodylki - Składniki:
- 2 kg maleńkich ogórków pociętych wzdłuż w łódeczki zasypać 4 łyżkami soli i odstawić na 6 godzin,- Odlać sól z wodą i lekko odcisnąć,
- Dodać 2 główki czosnku posiekane w plasterki lub przeciśnięte przez praskę,
- 6 łyżek oleju,
- 2 łyżki papryki suchej, słodkiej i 2 ostrej (można zamiast ostrej dać chili),
- Wymieszać.
Ogórki wsuwany do słoiczków pionowo (wcześniej słoiki należy wyparzyć) wraz z czosnkiem. Pamiętajcie, by krokodylki ułożyć bardzo ciasno.
Zalewa
- 1 kg cukru,- 1,5 szklanki octu 10%.
Całość zagotować. Jak zacznie tworzyć się piana, można na chwilę zdjąć z palnika i jak się „uspokoi”, postawić ponownie. Wrzącą zalewą zalać ogórki. Słoiki zakręcić i odwrócić dnem do góry.
Zdawać by się mogło, że zalewa w taki sposób skomponowana będzie jednym, wielkim ulepkiem, ale nie! Przecież zalewy się później nie spożywa. Ogórki będą idealne i doskonałe w smaku, aromatyczne od przypraw. Spróbujcie sami. Polecam!
Przewiń do komentarzy











Komentarze