Sanepid przeprowadził kontrolę 285 obiektów z żywnością

Image

Na terenie województwa podkarpackiego, w okresie od 29 czerwca do 2 sierpnia br., Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła kontrole sanitarne 285 obiektów żywnościowo- żywieniowych. Skontrolowano: 69 restauracji, 10 barów, 8 stołówek, 54 zakładów małej gastronomii (np. food trucków, ruchomych punktów gastronomicznych), 12 wytwórni ciast i lodów, 27 automatów do produkcji lodów, 105 innych obiektów żywnościowo- żywieniowych (takich jak: obóz harcerski, agroturystyka, dom weselny, kawiarnie, punkty sprzedaży żywności np. lodów gałkowych, stoiska ze sprzedażą serów regionalnych).

Stwierdzono szereg uchybień, a wśród nich:

- gromadzenie brudnego sprzętu produkcyjnego w umywalce do mycia rąk,

- brak środka do mycia rąk i ręcznika jednorazowego użycia przy umywalce do mycia rąk,

- brudne i niesprawne urządzenia chłodnicze,

- brak odzieży ochronnej pracowników,

- brak orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno – epidemiologicznych osób pracujących w styczności z żywnością,

- brak osłon u personelu ust i nosa podczas obsługi klienta,

- nieprawidłowe przechowywanie żywności nietrwałej mikrobiologicznie,

- wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po upływie terminu przydatności do spożycia i po upływie daty minimalnej trwałości,

- brak zapisów potwierdzających utrzymywanie instrukcji i procedur opracowanych w ramach systemu HACCP,

- niewłaściwy stan sanitarno- techniczny ścian i sufitów w pomieszczeniach produkcyjnych zakładu,

- brak osłony na punkcie świetlnym w pomieszczeniu kuchni właściwej,

- zniszczona powierzchnia stolarki okiennej w pomieszczeniu kuchni właściwej (z widocznymi odpryskami farby),

- niewłaściwy stan sanitarno- techniczny zaplecza kuchennego (ubytki płytek w posadzce),

- zniszczone, skorodowane półki w lodówce usytuowanej w pomieszczeniu magazynowym,

- zniszczone schody przy wejściu do zakładu (z ubytkami płytek),

- niewłaściwy stan sanitarno- techniczny wanny do obróbki brudnej warzyw i owoców,

- zniszczone szafki kuchenne, suszarka w pomieszczeniu zmywalni,

- nieprawidłowe przechowywanie naczyń wielokrotnego użytku,

- w użyciu naczynia stołowe z ubytkami,

- niewłaściwy stan techniczny urządzenia chłodniczego na napoje (skorodowane, zniszczone),

- brak aktualnego wyniku badania wody używanej w zakładzie,

- brak udokumentowanych szkoleń personelu zakładu z zakresu higieny,

- nieprzestrzeganie wymagań higienicznych,

- brak zabezpieczenia przed zanieczyszczeniem potraw gotowych umieszczonych w urządzeniu chłodniczym,

- brak wyników badań laboratoryjnych potwierdzających właściwą jakość zdrowotną serwowanych potraw (niezgodność z wymaganiami rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych),

- brak do wglądu dokumentu potwierdzającego wywóz nieczystości płynnych,

- brak ekranów zatrzymujących owady w oknach otwieranych,

- brak bieżącej ciepłej i zimnej wody w obiekcie,

- brak segregacji asortymentowej w urządzeniu chłodniczym,

- brak do wglądu dokumentu potwierdzającego odbiór zużytego tłuszczu smażalniczego,

- niewłaściwe postępowanie z odpadami komunalnymi,

- brak do wglądu decyzji zatwierdzającej zakład (ruchomy punkt gastronomiczny),

- naczynia do przygotowywania mieszanki do lodów przechowywane w umywalce do mycia rąk,

- środki spożywcze przechowywane bezpośrednio na posadzce,

- nieprawidłowe mycie i płukanie gałkownicy do lodów.

W zakładach, w których stwierdzono zły stan sanitarno- porządkowy lub inne nieprawidłowości 18 osób winnych stwierdzonych zaniedbań ukarano grzywnami w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 3100 zł. Wydano 12 decyzji administracyjnych nakazujących usunięcie usterek technicznych.

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =