Kotlety nadziewane
Mielone często goszczą na polskich stołach. Są „szybkie”, jeśli chodzi o czas przyrządzania, a także wszystkim smakują. Dziś propozycja podania kotletów mielonych w nieco odmienny sposób. Jesteście gotowi? To startujemy! Czego potrzebujemy?
Oto składniki.
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowe- 1 cebula
- 2 jajka
- ok. 8 średniej wielkości pieczarek
- kilka piórek szczypiorku
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 ogórek kiszony
- sól, pieprz, koperek
Wykonanie
Kotlety: Mięso mielone wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulą, 1 jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej lub 1 małą namoczoną bułeczką. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Farsz: posiekane pieczarki, szczypior, ogórek kiszony i 2 łyżki bułki tartej plus sól, pieprz, koperek, 1 jajko wyrabiamy na jednolitą masę.
Z mięsa mielonego formujemy płaskie placuszki, na wierzch układamy trochę farszu, zawijamy lub zakrywamy kolejnym placuszkiem z mięsa mielonego. Turlamy sobie w rękach kotlecik tak, by masa nie wyszła na zewnątrz.
Obtaczamy w bułce tartej i gotowe! Teraz wystarczy usmażyć na patelni na tłuszczu z każdej strony i przystąpić do delektowania się pysznimy kotlecikami.
Podawać z frytkami, ziemniaczkami lub chlebem.
Mięso można też rozwałkować w całości, nadziać farszem, zwinąć i w brytfance upiec w piekarniku. Później wystarczy pokroić w grube plastry. Przy okazji można upiec również pokrojone w plastry lub jak frytki belgijskie ziemniaczki.
Smacznego!
Komentarze