Kotlety nadziewane

Image

Mielone często goszczą na polskich stołach. Są „szybkie”, jeśli chodzi o czas przyrządzania, a także wszystkim smakują. Dziś propozycja podania kotletów mielonych w nieco odmienny sposób. Jesteście gotowi? To startujemy! Czego potrzebujemy?

Oto składniki.

- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowe

- 1 cebula

- 2 jajka

- ok. 8 średniej wielkości pieczarek

- kilka piórek szczypiorku

- 4 łyżki bułki tartej

- 1 ogórek kiszony

- sól, pieprz, koperek

Wykonanie

Kotlety: Mięso mielone wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulą, 1 jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej lub 1 małą namoczoną bułeczką. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Farsz: posiekane pieczarki, szczypior, ogórek kiszony i 2 łyżki bułki tartej plus sól, pieprz, koperek, 1 jajko wyrabiamy na jednolitą masę.

Z mięsa mielonego formujemy płaskie placuszki, na wierzch układamy trochę farszu, zawijamy lub zakrywamy kolejnym placuszkiem z mięsa mielonego. Turlamy sobie w rękach kotlecik tak, by masa nie wyszła na zewnątrz.

Obtaczamy w bułce tartej i gotowe! Teraz wystarczy usmażyć na patelni na tłuszczu z każdej strony i przystąpić do delektowania się pysznimy kotlecikami.

Podawać z frytkami, ziemniaczkami lub chlebem.

Mięso można też rozwałkować w całości, nadziać farszem, zwinąć i w brytfance upiec w piekarniku. Później wystarczy pokroić w grube plastry. Przy okazji można upiec również pokrojone w plastry lub jak frytki belgijskie ziemniaczki.

Smacznego!

Przewiń do komentarzy











Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =