Lato na Twoim stole – szybkie inspiracje
W upalne dni nie chcemy spędzać dużo czasu w kuchni. Bardziej smakują nam potrawy lekkostrawne. Chętniej też sięgamy po orzeźwiające lody, sezonowe owoce i zimne napoje. Czego nie powinno zabraknąć latem na naszym stole?
Lody i desery lodowe
Domowe lody doskonale sprawdzą się jako deser lub podwieczorek. By były nie tylko smaczne, ale także zdrowe, można wykorzystać do ich przyrządzenia sezonowe owoce. Do przygotowania 4 porcji lodów sorbetowych potrzeba pół kg malin lub truskawek. Pokrojone owoce kroimy, posypujemy 4 łyżkami cukru i skrapiamy sokiem z cytryny. Gdy puszczą sok, wstawiamy je do zamrażalnika. Po około 3 godzinach miksujemy je z dodatkiem bitej śmietany. Zobacz jakie wina deserowe sprawdzą się najlepiej do słodkości na https://wybieramwino.pl/module/psblog/module-psblog-blog?id=29 Zamiast niej możemy użyć 1 łyżki mąki ziemniaczanej. Masę lodową ponownie wstawiamy do zamrażalnika i mrozimy przez 5 godzin. Tak przygotowane lody będą doskonałą ochłodą w upalne dni. Mogą także być podstawą do przygotowania deseru lodowego. W tym celu nakładamy porcję lodów sorbetowych do pucharków. Dodajemy świeże owoce, a na nie porcję bitej śmietany. Całość ozdabiamy owocami i listkiem mięty. Zarówno lody, jak i deser lodowy muszą prezentować się estetycznie, dlatego najlepiej podawać je w szklanych pucharkach. Duży wybór znajdziemy na stronie pucharydeserowe.pl.
Mrożone napoje
Mrożona kawa to propozycja na letnie dni. Świetnie sprawdzi się na co dzień i w czasie wizyty gości. Do jej przygotowania wystarczy 50 ml mocnej kawy, np. espresso, kilka kostek lodu, 100 ml zimnego mleka i lody lub bita śmietana. Możemy przygotować kawę w wysokiej szklance lub eleganckim szklanym słoiku z uchem. Wrzucamy kostki lodu i zalewamy zimnym mlekiem. Ostrożnie wlewamy kawę. Najlepiej robić to cienkim strumyczkiem, by warstwa kawy nie wymieszała się z mlekiem. Na wierzch dajemy porcję lodów lub ubitej, lekko osłodzonej śmietany.
Kolejną propozycją jest mrożona herbata. Jej przyrządzenie rozpoczynamy od wydrążenia kulek arbuza. Kładziemy je na tacę i zamrażamy. Parzymy mocną herbatę i pozostawiamy do przestygnięcia. Resztę arbuza miksujemy. Do szklanego dzbanka nakładamy kostki lodu, tak by napełniły go do połowy. Następnie dodajemy zmiksowanego arbuza i zamrożone arbuzowe kuleczki. Uzupełniamy plastrami cytryny i listkami mięty. Na koniec zalewamy herbatą. Tak elegancko podana herbata będzie nie tylko orzeźwiać, ale i wyśmienicie smakować.
Szybki deser bezowy
W pucharkach do lodów możemy przygotować szybki deser bezowy z truskawkami i bitą śmietaną. Zasypujemy pokrojone truskawki niewielką ilością cukru. Kruszymy bezy i ubijamy śmietanę. Do ubitej śmietany dajemy pokruszone bezy i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy truskawki. Nakładamy do szklanych pucharków. Na wierzch kładziemy całe owoce. W zależności od upodobań, truskawki możemy zastąpić dowolnymi innymi owocami. Deser warto podać również w eleganckich szklanych słoiczkach. O tym, w jaki sposób możemy je wykorzystać, mówi artykuł: „Słoiczki – 5 pomysłów na kreatywne wykorzystanie ich w Twojej kuchni”.
Mrożone napoje, desery owocowe i lody to doskonały sposób na orzeźwienie i dostarczenie porcji energii w apetyczny sposób. Podane w eleganckim szkle będą doskonałym uzupełnieniem każdego posiłku.
Komentarze