Schab w sosie kurkowym
Schab w sosie kurkowym zadowoli każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie.
Dodatek śmietanki podbija kaloryczność, ale dzięki temu sos jest kremowy (to wersja hedonistyczna i nie dla osób na diecie). Duszenie schabu sprawi, że jest on kruchy i rozpływa się w ustach. Świeżo zebrane kurki, które właśnie pojawiły się w lesie, są aromatyczne i nadają potrawie wyjątkową nutę smakową.
Składniki:
• 1/2 kg kurek• 5- 6 plastrów schabu
• Mała cebulka (może być szalotka)
• Ząbek czosnku
• 250 ml śmietanki 30%
• 250 ml bulionu (najlepiej domowego, w ostateczności może być z kostki) lub wody
• Pęczek koperku (lub natki)
• 3 łyżki klarowanego masła
• Sok z połowy cytryny
• Sól i pieprz do smaku
Na początek musimy wyszorować kurki. Najlepiej wstępnie oczyścić je z piasku pędzelkiem, a następnie umyć każda kurkę pod zimną, bieżącą wodą. Można też grzyby zasypać łyżką soli i zalać je na kilkanaście sekund wrzącą wodą. Chyba nikt z nas nie lubi piasku w potrawie! Warto więc się przyłożyć do tej czynności.
Teraz należy pokroić w małą kostkę cebulę. Czosnek wycisnąć przez praskę lub posiekać i zmiażdżyć bokiem noża. Większe kurki przekroić na pół, ale mniejsze zostawić w całości. Nie masakrujemy grzybów! Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego (może być olej), wrzucić cebulę i czosnek, a po minucie kurki. Smażyć ok 4- 5 minut na średnim ogniu, a następnie przełożyć kurki do miski.
Kotlety lekko rozbić i oprószyć solą i pieprzem. Dołożyć na patelnię masła klarowanego i obsmażyć schab (około 2 minut z każdej strony). Wlać bulionu tak, aby przykrył on kotlety (w razie konieczności uzupełnić wodą). Dusić pod przykryciem około 45- 60 minut, sprawdzając czy nie wyparowała woda.
Pięknie pachnie, prawda? Teraz trzeba dodać podsmażone kurki z cebulką, a po chwili śmietankę i całość gotować przez około 3 minuty. W międzyczasie posiekać koperek. Dodać koperek, sok z połowy cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Danie podawać z młodymi ziemniaczkami i sezonową sałatką lub mizerią, makaronem lub jako samodzielne danie z bagietką.
Smacznego i do zobaczenia za tydzień!
Komentarze