5 trików na dobrą organizację w Twojej kuchni

Image

Kuchnia to miejsce, w którym codziennie przygotowujemy posiłki – czy to kanapki na śniadanie, czy dwudaniowy obiad dla rodziny. Wnętrze nie musi być wcale duże, by można było przyrządzać w nim różne smakowitości, ale z całą pewnością musi być dobrze zorganizowane! Czasem wystarczą niewielkie zmiany, by w kuchni zapanował porządek, a wszystkie potrzebne rzeczy były na wyciągnięcie ręki. Jak sprytnie zaoszczędzić miejsce w kuchni i usprawnić codzienne kulinarne czynności? Poznaj proste triki, które pomogą Ci w tym zadaniu!

Chlebak z deską, czyli sprytne 2w1

Chlebak i deska do krojenia to elementy kuchennego wyposażenia, z których raczej nie zrezygnujemy. Jedno i drugie codziennie okazuje się być niezbędne. Jeśli jesteś posiadaczem małej kuchni, warto zdecydować się na pomysłowe rozwiązanie, które łączy w sobie funkcję pojemnika do przechowywania pieczywa, a także funkcję deski do krojenia. Co to jest? To chlebak z deską! Taka deska umieszczona na górze pojemnika służy jako pokrywka, ale również jako artykuł do krojenia pieczywa. Jest najczęściej wykonana z drewna, choć sam pojemnik może być bambusowy, stalowy lub ceramiczny. Chlebaki z deską prezentują się bardzo stylowo, a przy okazji sprytnie łączą w sobie dwie funkcje.

Obrazek

Postaw na zestawy noży w bloku

Przechowywanie noży kuchennych w szufladzie to niezbyt dobre rozwiązanie. Taki sposób organizacji noży nie tylko utrudnia znalezienie tego akurat potrzebnego, ale przyczynia się także do ich szybszego tępienia. Poza tym porozrzucane w szufladzie ostrza nie są do końca bezpieczne i narażają nasze dłonie na skaleczenie. To w takim razie jak je przechowywać? W specjalnym bloku na noże. Taki blok, wyposażony w otwory o różnych wielkościach, można zakupić osobno lub od razu z zestawem różnorodnych noży. Komplet noży w bloku może zawierać ostrza przeznaczone do krojenia chleba, mięsa, warzyw i owoców, ryb, obierania i filetowania. Blok z nożami ustawiony na blacie kuchennym stanie się praktyczną ozdobą kuchni i sprawi, że będziemy mieć potrzebne przybory pod ręką. Zabezpieczy także ostrza przed tępieniem. Koniec z długim poszukiwaniem noży w kuchennej szufladzie!

Obrazek

Przyprawy w organizerze

W dobrze zorganizowanej kuchni wszystko powinno mieć swoje miejsce. Również przyprawy. Napoczęte paczki przypraw, umieszczone bezładnie w szafce lub w szufladzie, dość często się rozsypują i szybko tracą swój aromat. A jest tyle dobrych sposobów na ich przechowywanie! Aż żal ich nie przetestować. Wszystkie przyprawy, zarówno te drobno zmielone, jak i ziarniste, możesz przechowywać w małych słoiczkach z etykietkami. Ten sposób sprawdzi się również w przypadku suszonych ziół. Jeśli jednak nie chcesz za każdym razem przesypywać przyprawy z torebki, to warto wykorzystać specjalne zapinki. Dobrze sprawdzi się też prosty organizer – pojemnik z przegródkami, w którym ułożysz paczki przypraw.

Obrazek

Zestaw garnków i patelni z odpinaną rączką

Przechowywanie garnków i patelni w kuchennych szafkach często nastręcza wielu problemów. Szczególnie, jeśli tych naczyń do gotowania i smażenia masz naprawdę wiele. W takiej sytuacji warto rozważyć zakup kompletu garnków wyposażonych w odpinaną rączkę. Gdy będziemy chcieli wykorzystać garnek do ugotowania dania, wystarczy doczepić do niego uchwyt znajdujący się w zestawie. Po odpięciu rączki umyjesz garnek w zmywarce, a później z łatwością przechowasz w szafce. Naczynia pozbawione uchwytów, włożone jedno w drugie, będą zabierać o wiele mniej miejsca niż klasyczne garnki z uchwytami zamontowanymi na stałe. Co ciekawe, zestaw garnków Tefal Ingenio, nadaje się do użytkowania nie tylko na kuchence, ale również w piekarniku! Garnki i patelnie doskonale wytrzymują wysokie temperatury podczas pieczenia – trzeba tylko pamiętać, by odczepić od nich plastikowy uchwyt.

Szeroki wybór zestawów garnków Tefal znajdziesz w sklepie Garneczki.pl – https://www.garneczki.pl/produkty/komplety-garnkow,144?attributes%5Bmarki%5D%5B%5D=Tefal

Obrazek

Podwójny młynek do soli i pieprzu

Sól i pieprz to podstawowe przyprawy w każdej kuchni, dlatego i dla nich powinniśmy znaleźć odpowiednie miejsce. Najlepiej sprawdzą się w formie gruboziarnistej soli i ziarnistego pieprzu. Zmielone bezpośrednio przed doprawieniem potrawy doskonale podkreślą smak i aromat dania. Większą ilość soli przechowasz w ceramicznym pojemniku, a mniejsze porcje solnych kryształków i ziarenek pieprzu możesz od razu przesypać do młynka kuchennego. Również i w tym przypadku sprawdzi się sprytne rozwiązanie 2w1. Zamiast kupować oddzielny młynek do soli, a oddzielny do pieprzu, lepiej wybrać jeden wyposażony w dwa oddzielne pojemniczki i dwa mechanizmy mielące – jeden na pieprz, a drugi na sól.

Obrazek

To tylko niektóre proste, ale jakże skuteczne sposoby na dobrą organizację w kuchni! Zobaczysz, że już wprowadzenie takich małych zmian przyniesie duży efekt. Codzienne przygotowywanie posiłków stanie się o wiele łatwiejsze, a zaprowadzony w kuchni porządek utrzyma się o wiele dłużej.

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =