Klopsiki na sposób wiosenno- letni

Image

Kulinarnie wiosna i lato kojarzą się najbardziej z botwinką, sałatą, rzodkiewką, truskawkami, no i oczywiście młodą kapustą z dużą ilością koperku.

Dziś szef kuchni poleca klopsiki z mielonej szynki wieprzowej z cukinią, duszone na młodej kapuście. Cukinia sprawia, że klopsiki są soczyste, a ajwar, którego polecam Wam spróbować- nada im aromatu.

Składniki:

- Nieduża główka kapusty

- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego

- Cukinia

- 2 marchewki

- Cebula

- Pęczek koperku

- 1 jajko

- Sok z połowy cytryny

- 3 łyżki bułki tartej

- 2 Łyżki mąki pszennej

- 1 łyżka masła klarowanego

- 2 łyżki oleju

- 1 Łyżka ajwaru (można pominąć lub dać łyżkę adżiki lub pasty pomidorowo- paprykowej)

- Sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie.

Bierzemy się za robotę. Wykonanie nie jest trudne, a efekt? Oj, sami zobaczycie, że spektakularny! Cukinię należy zetrzeć na grubych oczkach tarki, posolić i odstawić na 10 minut. W tym czasie można wypić kawę, zadzwonić do przyjaciółki, ale lepiej nie marnować czasu i posiekać cebulę i zeszklić na złoty kolor na łyżce klarowanego masła (zresztą można to zrobić równocześnie- i gadać, i smażyć).

Teraz zetrzyjmy na grubych oczkach marchew i dodajmy do cebuli. Czas na siekanie kapusty. Żeby było łatwiej, pokrójmy ją sobie najpierw na ćwiartki, a potem nożem czy tasakiem posiekajmy (uwaga na palce). Ją też dokładamy do cebuli i marchewki. Całość należy zalać 1,5 szklanki wody (lub bulionu, jeśli mamy), dorzucić liść laurowy i ziele angielskie. To wszystko podduśmy pod przykryciem ok. 5 minut. W międzyczasie wróćmy do cukinii, odciśnijmy z niej nadmiar wody i wymieszajmy z mięsem mielonym, jajkiem, bułką tartą, ajwarem, sola, pieprzem i papryką słodką.

Wyrabiamy malutkie klopsiki w dłoni i obtaczamy je w mące, a następnie smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Do kapusty dodajmy posiekany koperek, doprawmy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Połóżmy ją na spód naczynia żaroodpornego (brytfanny itp.), a na niej klopsiki. W piekarniku nasza potrawa musi spędzić w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra- dół) około 20 minut (10 minut pod przykryciem i 10 bez przykrycia).

Tak przygotowana kapustę z klopsikami podajemy z młodymi ziemniakami z koperkiem lub z bagietką jako samodzielne danie.

Przewiń do komentarzy














Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =