Ekspresowe placuszki dla placuszkożerców

Image

Często prosicie nas o nowe przepisy na placuszki. Oj, lubicie placuszki, lubicie. Oto dziś przepis dla kompletnych kulinarnych nieumiałków. Prosty jak drut, łatwy jak ugotowanie wody na herbatę, smaczny jak ambrozja i szybki jak pewien struś z kreskówki.

Składniki:

- 2 jajka

- 1 szklanka mąki pszennej (można dodać ciut żytniej)

- 1 szklanka wody lub mleka

- szczypior

- sól lub vegeta, pieprz

- kiełbasa, szynka, boczek itp.

- plaster żółtego sera

- 3-4 pieczarki

- 1 łyżka oleju (do masy) plus tłuszcz do smażenia

Wbijamy jajka do pojemnika i widelcem roztrzepujemy je (może być byle jak), wlewamy wodę lub mleko (z mlekiem są miękkie, z wodą- bardziej sztywne). Mieszamy na jednolitą papkę wraz z mąką. Pozostałe składniki kroimy, siekamy (wędlinę można podsmażyć) dorzucamy do masy. Doprawiamy. I to koniec roboty. Oczywiście możecie dodać cebulki, papryki, koperku, pietruszki, nawet ogórków kiszonych, przyprawić na ostro itp.

Smażymy małe placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Jemy same, z keczupem, z dipami i z czym nam się zechce. To danie robi się naprawdę ekspresowo, a smakuje wszystkim placuszkożercom, zwłaszcza dzieciakom, którym kojarzy się z pizzą.

Smacznego! Do zobaczenia za tydzień.

Przewiń do komentarzy














Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =