Kotleciki siekane z kurczaka i brokułów
Siekane kotleciki to idealna propozycja na smaczny, domowy, niedzielny obiad, pomysł na danie dla niespodziewanych gości w sytuacji, kiedy masz tylko jedną podwójna pierś z kurczaka oraz alternatywa dla panierowanych kotletów. Zamiast brokułów możesz użyć startych na grubych oczkach tarki pieczarek, marchewki lub cukinii (pamiętaj, żeby odcisnąć nadmiar płynu) lub pokrojonej w kostkę papryki.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,- 4-5 różyczek brokułu,
- 100- 150 g ulubionego sera żółtego,
- cebulka szalotka (możesz pominąć lub zamiast tego użyć pół cebuli słodkiej lub szczypiorek),
- 2 łyżki majonezu,
- 2-3 łyżki mąki,
- 1 jajko,
- natka pietruszki,
- 0,5 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej,
- szczypta chili,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
A teraz wykonanie. Nie zniechęcaj się, bo wcale nie jest trudne, a efekt wow jest w zasięgu każdej, nawet mało kulinarnej ręki. Różyczki brokułu gotuj ok. 4 minuty w osolonej wodzie, wystudź i posiekaj. Pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w małą kostkę. Cebulkę i natkę posiekaj. Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wymieszaj wszystko na zwartą masę (jeżeli będzie zbyt rzadka, możesz dodać jeszcze jedną łyżkę mąki). Wymieszaj w misce wszystkie składniki. No i to w sumie gotowe. Zostaje już sama przyjemność.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką stołową masę na patelnię i smaż przez ok. 4 minuty z każdej strony aż do zarumienienia kotlecików (nie przewracaj ich zbyt wcześnie, żeby się nie rozpadły). Gotowe można odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kotleciki podaj z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i ogórkiem małosolnym, mizerią lub ulubioną surówką.
Smacznego i do zobaczenia za tydzień!
Komentarze