Kotleciki ziemniaczane z mozzarellą
Pożywne, bardzo smaczne, doskonałe na obiad lub kolację. W takim wydaniu kotletów jeszcze nie jedliście. Warto przepis wypróbować we własnym domu.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki tartej bułki,
- 1 cebula,
- ok. 12 dkg sera (mozarella, chedar lub mimolette),
- 1 jajko,
- 1 łyżka masła,
- natka pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować i wystudzić (można wykorzystać ziemniaki na przykład pozostałe nam z poprzedniego dnia lub wcześniej pomyśleć i ugotować ich więcej). Przecisnąć przez praskę. Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju. Dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz sera) i wyrobić na gładką masę. Ser pokroić w grube, 5 cm słupki. Następnie formując kotlety wkładać do każdego serowy słupek. Gotowe kotleciki obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na oleju.
Podawać z ulubionym dip-em, sosem lub keczupem i surówką.
Komentarze