Pakowarka próżniowa - jaką wybrać do swojego biznesu?
Pakowanie próżniowe to sprawdzony sposób na przedłużenie świeżości jedzenia. Jednak to niejedyne zastosowanie urządzenia. Dowiedz się, na czym polega pakowanie próżniowe i w jakich branżach się sprawdzi.
1. Pakowanie próżniowe – na czym to polega?1. Pakowarka próżniowa – niezbędna w biznesie
2. Pakowarka komorowa i listwowa – którą lepiej wybrać?
3. Pakowarka próżniowa – nie tylko dla gastronomii
Pakowanie próżniowe – na czym to polega?
Pakowanie próżniowe polega na odessaniu powietrza z wnętrza foliowego opakowania, a następnie jego szczelnego zamknięcia. Opakowane w ten sposób jedzenie jest chronione przed wpływem czynników zewnętrznych. Brak dopływu powietrza ogranicza również rozwój bakterii i pleśni, dzięki czemu próżniowo pakowane produkty dłużej zachowują świeżość.
Pakowarka próżniowa – niezbędna w biznesie
Pakowanie próżniowe kojarzy się gównie z przechowywaniem jedzenia. Jednak to niejedyne zastosowanie urządzenia. Pakowarki próżniowe używane są również przy pakowaniu artykułów medycznych, chemicznych oraz części elektronicznych. Mogą znaleźć zastosowanie także przy pakowaniu pojemników z tuszem do drukarek. Pakowanie próżniowe to także dobry sposób na ochronę dokumentów i banknotów przed czynnikami zewnętrznymi.
Taka metoda pakowania produktów usprawni pracę punktów gastronomicznych i cateringowych. Wszechstronne zastosowanie i szybkość urządzeń sprawiają również, że pakowarki próżniowe stają się niezbędnym wyposażeniem hurtowni, sklepów oraz zakładów przetwórczych i produkcyjnych.
Pakowarka komorowa i listwowa – którą lepiej wybrać?
Pakowarki komorowe umożliwiają szybkie pakowanie, a także automatyzację tego procesu, co jest istotne szczególnie przy dużej ilości jednakowych produktów. Umożliwia to funkcja regulowania długości odsysania powietrza, a także regulacja poziomu podciśnienia. Dzięki temu nawet delikatne przedmioty nie ulegną zniszczeniu podczas pakowania. W przypadku tego typu urządzeń produkt umieszczany jest wraz z workiem w hermetycznej komorze. Dodatkową zaletą pakowarek komorowych jest możliwość używania gładkiej folii, dostępnej najczęściej w atrakcyjnych cenach, przez co pakowanie jest bardziej ekonomiczne. Pakowarka listowa, sprawdzi się natomiast przy pakowaniu mniejszej ilości towaru. Zaletą takiej pakowarki są najczęściej niewielkiej gabaryty, a także brak ograniczeń przy wielkości zgrzewanych produktów. Taki rodzaj urządzenia sprawdza się dobrze przy pakowaniu produktów o podłużnym kształcie, np. ryb.
Pakowarka próżniowa – nie tylko dla gastronomii
Pakowarka próżniowa to urządzenie, które przyda się również w domowej kuchni. Dzięki zgrzewarce przechowywanie żywności będzie bardziej higieniczne, a jedzenie dłużej zdatne do spożycia. Co więcej, urządzenia umożliwi zaoszczędzenie miejsca w lodówce. Doskonale sprawdzi się przy pakowaniu prowiantu na podróż. Dzięki pakowarce próżniowej nawet w czasie wyjazdów można cieszyć się ulubionym, świeżym jedzeniem.
Wybierając pakowarkę próżniową do własnej kuchni, warto zdecydować się niewielki model, który wpasuje się nawet w niewielką przestrzeń. Rozmiar urządzenie należy dopasować do wielkości produktów przeznaczonych do pakowania próżniowego. W większości przypadków wystarczający będzie model o 30-centymetrowej listwie zgrzewającej. Inne atrybuty, które warto wziąć pod uwagę, kupując zgrzewarkę próżniową to łatwość obsługi urządzenia, a także jego bezawaryjność. Dobrze sprawdzą się modele z intuicyjnym panelem sterowania. Oprócz tego istotna jest także moc – im większa, tym szybsze będzie pakowanie.
Komentarze